TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.10.2011 12:20:05

Poslanci navrhli snížení spotřební daně na naftu

PRAHA (MEDIAFAX) - Zákonodárci z hospodářského výboru podpořili novelu zákona o jednotném inkasním místě, která je součástí daňové reformy. Odsouhlasili jsme dva pozměňovací návrhy, například ten od poslance Milana Urbana (ČSSD) o snížení spotřební daně na motorovou naftu, řekl v úterý poslanec František Sivera (ODS).

Ačkoliv sám Urban novelu zákona o jednotném inkasním místě nepodpořil, jeho návrh na snížení spotřební daně na motorovou naftu o 2,5 koruny na litr prošel. Cena spotřební daně by tak mohla propadnout až na 8,4 koruny na litr. Poslanci doufají, že se zvýší výběr z daně, v současnosti mnoho dopravců tankuje v zahraničí, protože v České republice je daň takto vysoká.

"Je zde rozdílný pohled ministerstva financí, které podle svých predikcí říká, že pokud takto daň snížíme, nedojde ke zvýšenému výběru," vysvětlil Sivera s tím, že po změně volají i dopravci.

Výbor podpořil také návrh poslance Radima Vysloužila (VV), který sníží sazbu na tabák pro dovozce. "Návrh jsem podal, protože chci srovnat podmínky dovozců a výrobců v České republice," vysvětlil Vysloužil. Ministerstvo financí s návrhem nesouhlasilo.

Poslanci nehlasovali o jiných pozměňovacích návrzích, než které dodali poslanci hospodářského výboru.

Novela přináší především zřízení jednoho inkasního místa, které má podle vlády umožnit platby daní, pojistného na sociální zabezpečení a veřejného zdravotního pojištění v jedné instituci. Norma však přináší i mnoho dalších změn, například ruší některé daňové výjimky.

Jednou z nich jsou stravenky, a dá se očekávat, že zejména o nich se povede debata na jednání rozpočtového výboru. Proti rušení stravenek je nejen opozice, tímto bodem se chtějí opět zabývat i vládní Věci veřejné. Debatu lze očekávat i nad zdaněním hazardu.

Daňová reforma také ruší 15procentní danění takzvané superhrubé mzdy, která zahrnuje kromě platu i pojistné odvody. Zaměstnanci by se místo toho měli vrátit k placení daně z hrubého příjmu, tedy systému platnému do roku 2008. Sazba daně z příjmu má být 19 procent.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688