Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  24.10.2011 10:28:08

Těžké časy pro Evropu i komodity

Optimismus, který hnal v předminulém týdnu akcie a komodity výše, před víkendovým summitem lídrů EU v Bruselu vyprchal, protože obavy, že funkční řešení dluhové krize Eurozóny nalezeno nebude, rostly. Mezi Berlínem a Paříží se objevilo několik neshod a politici horečně pracovali na tom, aby dokázali před víkendem najít společnou řeč.

Pokud by nepodařilo nalézt funkční řešení, mohlo by to opět rozpoutat obavy o tak už křehký finanční systém a návrat recese. Odhadovat proto směr komoditních trhů je v této fázi velmi obtížné.

Na dvou hlavních trzích, na zlatě a ropě, pokračuje obchodování v pásmu. Horní pásmo prochází v obou případech testováním a neúspěšnými pokusy o proražení. Jak se pozornost trhů obrací k Evropě, ustal prodej dolaru. To spolu se zpomalující se čínskou ekonomikou vedlo na komoditách k pádu některých úrovní podpory.



Z technického pohledu to pro zlato nebyl dobrý týden
Zlato se začíná chovat jako běžná komodita, které roste a klesá spolu s ostatními rizikovými aktivity, což obchodníkům se zlatem přidělává vrásky. Tento vývoj představuje problém pro ty, kdo si koupili zlato jako ochranu před ekonomickou nejistotou, které svět aktuálně čelí.

Alespoň prozatím se tak obchodování přesunulo k technickým obchodníkům, kteří po 70 dolarové korekci, která následovala po neúspěšném pokusu o proražení 1700 dolarové hranice směrem vzhůru, čekají na hlubší korekci.

Kritická podpora je na 1600 dolarech, což je zároveň úroveň, kde došlo naposled k výrazné fyzické poptávce. Propad pod 1583 dolarů s sebou nese riziko větší korekce zpět na 1551 dolarů (200 denní klouzavý průměr) a 1500 dolarů, kde je 55 týdenní klouzavý průměr. Tato křivka tvořila podporu pro desetiletou rally a naposledy se jí zlato dotklo před dvěma a půl lety.



Rally na ropě zastavila rezistence
Ropa WTI i Brent dosáhly důležitých rezistencí, které ale nezvládly prolomit. To naznačuje, že můžeme čekat delší období obchodování v pásmu, přičemž budeme čekat na další náznaky, jak se bude vyvíjet situace na straně poptávky.

WTI dosáhla téměř 90 dolarů podporována nižším importem, ale nikoliv spotřebou. Po zveřejnění slabé americké Béžové knihy se cena propadla o čtyři dolary, což ukazuje, že trh je křehký.

Čína zpomaluje a ceny průmyslových kovů klesají
Před víkendem na trzích panovala nervozita ohledně závěrů ze summitu lídrů EU. Čína, druhá největší světová ekonomika, ale největší spotřebitel čehokoliv od průmyslových kovů až po sojové boby a bavlnu, roste nejnižším tempem od roku 2009.

Ekonomické zpomalení se mezi rozvinutými zeměmi začalo projevovat slabší exportní poptávkou, která spolu s monetárním utahováním zpomalila růst ve třetím čtvrtletí na 9,1 procent.

Trh s mědí, který již byl negativně zasažen daty o vyšších než očekávaných čínských zásobách, dostal další ránu v podobě dat o růstu. Výsledkem byl 10 procentní pokles. Cena vysoce kvalitní mědi spadla v New Yorku na 3,13 dolaru za libru a testování minima ve výší 3,00 dolarů ze začátku října nelze vyloučit.

Ceny čínské železné rudy zažily nejhlubší pokles za 15 měsíců, protože začaly konečně reagovat na sníženou poptávku a v důsledku toho klesající ceny oceli. Čínští producenti oceli byli pod tlakem, protože zásoby dosáhly rekordních úrovní a ceny klesly na 10 měsíční minimum. Za tímto vývojem stojí snížená poptávka ze železničního odvětví, protože vláda pozastavila 80 procent nových železničních projektů i dokončení mnoha dalších.

Zhoršení přístupnosti úvěrů má negativní vliv na financování nových projektů, což dále ovlivňuje poptávku. Graf níže ukazuje cenu importované čínské železné rudy, která spadla na 147,7 dolaru za metrickou tunu, když maxima dosáhla v únoru na ceně 192 dolarů.



Cukr vzdoruje gravitaci
Cena cukru na začátku minulého týdne silně rostla , což jen nahrávalo nejasné situaci na komoditním trhu, který čelí nejvyšší nabídce za poslední čtyři roky. Cena cukru na ICE NYBOT s březnovým dodáním je od začátku roku o 12 procent výše a v uplynulých měsících silně rostla.

Díky tomu patří mezi komoditami v roce 2011 k nejlepším a to ve chvíli, kdy se ve většině zemí, které cukr produkují, očekává vysoká produkce. V uplynulých týdnech cenu ovlivňovalo očekávání krátkodobého nedostatku kvůli nejhorším záplavám v Thajsku za padesát let, které je druhým největším světovým exportérem. Záplavy mohou zpozdit, v horším případě zničit, část úrody.

Cla v Evropě a USA mají negativní dopad
Také USA i Evropa čelí nedostatku,ovšem z jiných důvodů. Evropská produkce se v uplynulých letech postupně snižuje poté, co Světová obchodní organizace nařkla Evropu, druhého největšího exportéra cukru, z dumpingových opatření na světovém trhu.

Finanční pobídky vedly k postupnému snížení produkce v takovém množství, kdy je třeba cukr importovat, ovšem díky clům je cena proti světovému trhu téměř o 60 procent vyšší.

Mezitím obchodní bariéry v USA, které mají chránit americké farmáře, způsobily pokles domácích zásob na nejnižší úrovně za padesát let, protože letošní úrodu zničilo nepříznivé počasí.

To vše pomohlo cenám cukru k prudkému růstu, ale když ceny dosáhly překoupených úrovní a když se ukázalo, že dopady záplav v Thajsku budou menší, než se čekalo, trh dosáhl pravděpodobně vrcholu a může případně klesnout zpět k 25 dolarům za libru, zvláště když vezmeme v úvahu, že světová produkce bude pro sezonu 2011/2012 v přebytku 4 až 5 milionů tun.











Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

18.12.2023Těžké časy pro trh se zlatem jsou dočasné, osmiletý cyklus byl potvrzen Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
07.10.2021Těžké časy pro průmyslníky (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
01.05.2021Těžké časy pro podílové fondy Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
07.07.2020Průmysl i stavebnictví zažívají těžké časy Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688