Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.10.2011 10:31:39

Skupina ČEZ vybrala dodavatele dobíjecích stanic pro elektromobily

Již koncem letošního roku otevře společnost ČEZ první dobíjecí stanice pro elektromobilyČeské republice. Jejich dodavatelem bude tuzemská firma EmotionCar.

Společnost ČEZ je v nejdůležitější fázi svého projektu Elektromobilita. Poté, co ČEZ představil spolupracující firmy z řad dodavatelů elektrických vozidel a infrastrukturních partnerů, začne s výstavbou dobíjecích stanic pro elektromobily. Vítězem veřejné zakázky na vybudování a dodávky stanic pro normální i rychlé dobíjení, které ČEZ vypsal v loňském roce, se stala tuzemská společnost EmotionCar.

„Vybrali jsme firmu, která splnila jak veškeré zadavatelem stanovené kvalifikační požadavky, tak i technické podmínky stanovené v zadávací dokumentaci, a to zároveň pro výstavbu stanic pro normální i rychlé dobíjení. Dodavatele jsme hodnotili podle nabídkové ceny a technických kritérií. Požadovali jsme především nejlepší zajištění provozu dobíjecí stanice včetně její údržby a služby spojené s provozováním dobíjecích stanic. Dodavatelé museli prokázat soulad mezi technickými parametry dobíjecí stanice, bezproblémovou komunikaci dobíjecí stanice mezi zákazníkem a ČEZ jako dodavatelem elektřiny, rychlou instalaci a přemístění stanic a samozřejmě také co nejrychlejší proces jejich výstavby“ říká Michaela Chaloupková, ředitelka útvaru nákup společnosti ČEZ.

 „První dobíjecí stanice bude stát v Praze, a to před hlavním sídlem společnosti ČEZ v Duhové ulici. Ještě v tomto roce budeme pokračovat u některých našich infrastrukturních partnerů, tj. obchodních center, supermarketů či fast foodů. Po Praze budou následovat další města. Dobíjecí stanice chceme v příštím roce stavět také ve Vrchlabí, které je naším Smart Regionem, a nebo v Ostravě či Mladé Boleslavi,“ vysvětluje Tomáš Chmelík, manažer útvaru čistých technologií společnosti ČEZ.

Rozdíly mezi stanicemi pro normální a rychlé dobíjení

Dobíjecí stanice normálního dobíjení pracuje ve své základní verzi s napětím jako běžná domácí zásuvka. Narozdíl od domácí zásuvky má však několik důležitých výhod. Například dokáže optimalizovat dobíjení elektromobilu, prodlužuje tím životnost baterie vozu a brání jejímu poškození. 

Tyto stanice společnost ČEZ vybuduje především na veřejně přístupných místech, tj. např. na parkovištích u obchodních center a supermarketů, administrativních a kancelářských budov, ale také na dalších místech, kde lidé běžně tráví volný čas.

„U stanic normálního dobíjení se jedná o robustní nabíjecí sloupky s výkonem a osazením nabíjecími zásuvkami dle požadavku ČEZ. Komunikace s uživatelem probíhá přes barevný LCD displej s ovládacími tlačítky,“ říká Martin Skořepa, jednatel společnosti EmotionCar.

Dobíjecí stanice rychlého dobíjení, které pracují s vyšším napětím, umožňují dobíjet 100 % kapacity akumulátoru do 50 minut. Tyto stanice však vyžadují speciální připojení na elektrickou síť, a proto jsou i z tohoto důvodů investičně náročnější.

Dobíjecí stanice Skupiny ČEZ

Do konce tohoto roku plánuje Skupina ČEZ vybudovat až 50 dobíjecích stanic. Většina z nich bude stát v Praze. Do konce roku 2013 chce ČEZ nainstalovat přibližně 150 veřejných dobíjecích stanic.

 

Projekt Elektromobilita společnosti ČEZ

Skupina ČEZ podporuje koncept elektromobilityČeské republice v souladu se strategií FutureMotion. Kroky, které v tomto směru podniká, se týkají podpory užívání elektromobilů, poskytování komplexních služeb s vazbou na distribuční síť ČEZ.

V rámci projektu Skupina ČEZ podepsala v prosinci roku 2010 smlouvu o spolupráci s automobilkou Peugeot ČR. Cílem je vzájemná součinnost na propagaci elektromobilů, získávání praktických zkušeností z jejich každodenního provozu a podpora dalšího rozvoje elektromobility. Skupina ČEZ testuje také elektrokola od prodejce Citybikes a A2B Hybrid, elektrobus od společnosti SOR Libchavy, elektrický nákladní vůz od výrobců SMITH Electric Vehicles a AVIA Ashok Leyland Motors, s.r.o., a elektroskútry značky AKUMOTO.  

Profil společnosti EmotionCar

Společnost EmotionCar s.r.o. je dynamickou společností, která se seriózně věnuje problematice elektromobility a zaměřuje se především  na oblast rozvoje stanic normálního a rychlého dobíjení. EmotionCar považuje za svoji konkurenční výhodu především kvalitní vizi a nadčasovou strategii budoucího rozvoje infrastruktury pro potřeby elektromobility.

Obchodní filosofií společnosti je nabídnout klientům řešení „na míru“ dle jejich požadavků a záměrů, vždy však s přihlédnutím k ekonomice a funkčnosti celého projektu.

Společnost EmotionCar spolupracuje s řadou významných zahraničních dodavatelů z tohoto oboru. V případě rychlého dobíjení jde například o společnosti Aker Wade Europe, ULVAC a Takaoka Electric, která dodá stanice rychlého dobíjení. Pro normální dobíjení dodá firma EmotionCar přímo vlastní produkt. Partnerem pro tento projekt v oblasti komunikace a řešení IT je společnost GiTy a v oblasti výstavby stanic společnost Energie stavební a báňská.

Ladislav Kříž, tiskový mluvčí ČEZ a Martin Skořepa, jednatel EmotionCar

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688