TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  16.10.2011 07:53:46

Po celé Kanadě protestovaly proti kapitalismu tisíce lidí

TORONTO (MEDIAFAX) - Více než 10 tisíc Kanaďanů se v sobotu zúčastnilo po celé zemi demonstrací proti sociální nerovnosti a chamtivosti velkých společností, informuje v neděli agentura AFP. Protesty byly součástí celosvětového hnutí 15. října.

Tisíce lidí protestovaly v Halifaxu, Montrealu, Quebeku, Ottawě, Winnipegu, Calgary a Vancouveru. Jejich požadavky se různily od zvýšení zaměstnanosti po spravedlivější rozložení majetku, větší odpovědnost korporací nebo "pravdu o 11. září", samostatnost Palestiny či práva zvířat.

Demonstrace probíhaly klidně. Policie zadržela dva muže, kteří vnikli do pobočky nejmenované banky v Torontu. Jeden z nich nesl pistoli.

V Torontu se sešlo na 5000 lidí, kteří si postavili stany ve čtvrti finančníků. "Zajímá mě, jak na to vláda zareaguje," poznamenal během stavby stanu v parku Saint James 24letý student Brent Hendren. Navzdory nadcházejícím nízkým teplotám má Hendren v plánu zůstat "tak dlouho, jak to bude nutné".

V Parku konfederace v Ottawě se demonstrace v radostné náladě účastnily stovky lidí. Vybavili se transparenty s nápisy "Svět uspokojí potřeby všech, ale ne jejich chamtivost" a "Peníze mluví příliš".

K umělecké galerii ve Vancouveru se dostavily téměř tři tisíce lidí, aby si poslechly skupinu v oblecích bankéřů a pohovořili o lásce, právech pracujících, bídě a sociálním bydlení. S protestujícími se fotili nakupující s taškami z luxusních obchodů. V davu byli žongléři, jogíni a pouliční prodavači šperků a párků v rohlíku.

"Demonstruji již 35 let. Po 35 letech jsem chudší, bohatí jsou bohatší a nic se nezměnilo," postěžovala si 78letá babička Sheila Baxterová, kterou na vozíku přivezli její vnuci. "Ale zůstávám optimistkou, že se světové korporace probudí a uvědomí si, že otroci (lidé pracující za nízké mzdy) se bouří."

Stany si stavěli i demonstranti na montrealském Victoriině náměstí.

Demonstrace byly na sobotu naplánovány v 951 městech v 82 zemích v Evropě, Severní Americe, Latinské Americe, Asii a Africe.

Manifestace jsou inspirovány španělskými "rozhořčenými", kteří 15. května obsadili v protestu proti politice své vlády a vysoké nezaměstnanosti zvláště mladých lidí madridské náměstí Puerta del Sol. Hnutí 15. května se pak rozšířilo do celého Španělska. Dalším vzorem jsou demonstranti z hnutí Occupy Wall Street (Obsaďte Wall Street - OWS), kteří již měsíce okupují park Zuccotti na Manhattanu.

Kristýna Kuslová, kuslova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688