TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.10.2011 16:05:05

Ministr spravedlnosti odvolal vrchního státního zástupce Rampulu (14.10.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) rozhodl o odvolání pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly, informoval v pátek tiskový odbor jeho rezortu. Vyhověl doporučení komise a zamítl rozklad, který Rampula podal proti původnímu rozhodnutí ministerstva o jeho odvolání.

"Mohu říci, že dnes jsme vyřešili jednu etapu personální změn na vrchním státním zastupitelství. Po zdlouhavém procesu, kdy probíhalo složité správní řízení, jsme odvolali na základě návrhu pana (nejvyššího státního zástupce Pavla) Zemana vrchního státního zástupce," uvedl Pospíšil v České televizi.

"Nyní přicházíme do další etapy, kdy je na nejvyšším státním zástupci, aby nám navrhl nového možného kandidáta na tento post. Předpokládám, že pan Zeman bude navrhovat osoby, o jejichž morálních a odborných kvalitách nebudou pochyby a že tak budou odstraněny pochyby veřejnosti o tom, jak postupovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze," dodal ministr spravedlnosti.

Pospíšil zdůraznil, že postupuje podle zákona. "Když mi nejvyšší státní zástupce podá návrh, tak posoudím důvody toho návrhu. A jsou-li důvody oprávněné, potvrdí-li se, pak rozhodnu. Tak se v této věci stalo," zmínil Pospíšil, který doplnil: "Že pan Rampula porušil zákon, že se ne vždy chovat tak, aby nevznikaly důvodné pochyby o jeho nestrannosti, to se nám ve správním řízení prokázalo a potvrdila to i rozkladová komise."

Ministr Pospíšil vyzdvihl mezi všemi důvodu k Rampulově odvolání kauzu IPB. "Pan vrchní státní zástupce, aniž by znal spis a věděl o dané trestní věci, dával pokyn příslušné státní zástupkyni, zda se na místě má, nebo nemá odvolat," uzavřel Pospíšil.

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) rozhodnutí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila respektuje. "Především je však důležité, kdo bude nástupce a jaký tým si s sebou přivede. Přetrvává i obava, abychom nevyháněli čerta ďáblem. Situace na státním zastupitelství je i za dlouhého působení Jiřího Pospíšila problémem. Nemáme jistotu, že by nedocházelo na státním zastupitelství k očerňování politických oponentů nebo k zametání vlastních kauz pod koberec," sdělila Mediafaxu Peake.

Funkce pražského vrchního státního zástupce Rampulovi zanikne, jakmile Pospíšilův verdikt obdrží, upřesnila mluvčí ministra spravedlnosti Tereza Palečková. "Odůvodnění rozhodnutí ministerstvo zveřejní až poté, co bude rozhodnutí doručeno Vlastimilu Rampulovi," dodala mluvčí.

Mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová odmítla pro Mediafax krok ministra Pospíšila komentovat. "Já o tom nic nevím a pan doktor Rampula mi řekl, že se vyjadřovat nebude," uvedla Válová. Podle ní je pravděpodobné, že se její nadřízený odmítá vyjadřovat do doby, než bude mít odůvodněné rozhodnutí ministra spravedlnosti v ruce. S jistotou to ale potvrdit nemohla. "Nejsem mluvčí pana Rampuly," dodala.

Rampula se už v průběhu rozkladového řízení vyjádřil v tom smyslu, že má o celém procesu vážné pochybnosti. Pro případ svého odvolání už v říjnu avizoval, že se bude soudit a že si už najal jako svého právního zástupce Tomáše Sokola.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zatím nebyl podle své mluvčí Heleny Markusové o ministrově kroku oficiálně informovaný. "Jakmile nabude verdikt ministra Pospíšila právní moci, nejvyšší státní zástupce se vyjádří," řekla pouze mluvčí.

O odvolání Vlastimila Rampuly opakovaně žádal ministra Pospíšila nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Jako důvod uvedl sérii Rampulových pochybení při řešení kauz napojených na politiku.

Jan Kálal, Jiří Nováček, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688