Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  05.10.2011 11:33:10

RBI: Růst CEE regionu je negativně ovlivněn dluhovou krizí a upomalením světové ekonomiky

Průměrný růst HDP v zemích střední a východní Evropy (CEE) v příštím roce zpomalí na 2,3 %, region však stále poroste výrazně rychleji než eurozóna. Měnové i dluhopisové trhy zůstávají pod tlakem, vývoj ve světě je břemenem i pro akciové trhy. Růst HDPČeské republice příští rok pouze 0,3 procenta.

„Současná velmi nejistá situace v eurozóně – kde hlavní ukazatele ukazují na recesi a dluhová krize eskaluje z jednoho příběhu do druhého – má negativní důsledky i pro region střední a východní Evropy,“ uvedl hlavní ekonom Raiffeisen Bank International (RBI) Peter Brezinschek. RBI tak výrazně snížila odhad růstu zemí CEE pro rok 2012 na 2,3 procenta, letos by růst HDP měl dosáhnout 3,2 procenta. Země CEE tak sice výrazně zpomalují, přesto však jejich růst zůstává vyšší než odhady pro eurozónu, kde RBI letos očekává růst o 1,6 procenta a v příštím roce pouze o 0,2 procenta. Region se tak bude dále přibližovat zemím eurozóny, růst HDP by v zemích CEE měl být až do roku 2015
o 1,5 až 2,0 procentního bodu ročně rychlejší.

Pro Českou republiku RBI očekává v letošním roce růst ekonomiky o 1,9 procenta, v příštím roce by mělo dojít k výraznému zpomalení na 0,3 procenta. Průměrná roční míra inflace by v České republice letos měla dosáhnout 1,8 procenta a příští rok 2,4 procenta.

Dopad potíží eurozóny na země CEE bude způsoben především velkou závislostí na exportu (až 85 % všech vývozů ze zemí CEE směřuje do Evropské unie) a úzkým propojením bankovního sektoru. Nejvíce by přitom mělo dojít ke zpomalení u zemí střední Evropy, které jsou s eurozónou nejvíce propojeny.

Růst HDP ve střední Evropě by tak příští rok měl dosáhnout jen 1,4 procenta po letošních
2,9 procenta. Oproti tomu v zemích Společenství nezávislých států by růst měl dosáhnout i v příštím roce tří procent, v zemích jihovýchodní Evropy 1,6 procenta. RBI zároveň zveřejnila i samostatné odhady pro Rakousko, kde očekává v příštím roce stagnaci HDP na 0,4 procenta.

Trendy vedoucí k recesi zároveň oslabí inflační tlaky, a to především v oblasti komodit a energií, cena ropy by např. v roce 2012 měla klesnout o 15 procent. „Vzhledem k restrukturalizaci řeckého dluhu
se dá očekávat snižování úrokových sazebeurozóně k jednomu procentu nebo i níže. To bude mít dopad i na středoevropské centrální banky, ke snížení sazeb by mohlo dojít v Polsku a na historicky nejnižších úrovních zůstanou i nadále sazbyČeské republice,“ dodal Brezinschek.

Podle aktuální studie RBI by ve druhé polovině roku 2012 měly posilovat i středoevropské měny. Ve stejném období by mělo dojít i ke stabilizaci a obratu na akciových trzích, negativní faktory podle Brezinscheka budou převládat až do jara příštího roku. „I když tržní hodnoty některých společností už vypadají lákavě, nesmíme zapomínat na to, že ještě dojde ke snižování odhadů růstu i výnosů,“ varoval.

Kvůli přetrvávajícím rizikům tak RBIregionu doporučuje především investice do defenzivních akcií, mezi které patří např. Oesterreichische Post či stavební firma conwert. Mezi další doporučované tituly patří polské TPSA a PGE a ruský Polymetal.

Tomáš Kofroň

Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688