TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.10.2011 17:20:05

Prezident Klaus přijal demisi ministra zemědělství Fuksy (4.10.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Premiér Petr Nečas (ODS) v úterý odpoledne předal do rukou prezidenta Václava Klause demisi ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) a ten ji přijal. Předseda vlády podle svých slov nebyl od jara spokojený s Fuksovými pracovními výsledky, uvedl to po schůzce na Pražském hradě.

"Pan prezident můj návrh přijal. Jsme také domluveni, že v řádu dnů, nikoli týdnů, mu sdělím jméno nástupce," uvedl Nečas na dotaz agentury Mediafax.

"S prací pana ministra jsem byl dlouhodobě nespokojený. Uvažoval jsem o jeho odvolání už na jaře," přiblížil Nečas. Podle něj byl Fuksa už v březnu na seznamu ministrů, se kterými se chtěl premiér rozloučit, a to hned jako dvojka za předsedou VV a tehdejším šéfem rezortu vnitra Radkem Johnem.

"Na jaře jsem to neudělal jenom proto, že jsem byl pod tlakem koaličních partnerů, abych tak učinil," přiznal svoje lavírování předseda vlády. Nečas podle svých slov nechtěl, aby byl ministr jeho vlastní strany odvolávaný jinak než na návrh předsedy vlády a šéfa ODS v jedné osobě.

"Od jara se moje nespokojenost s prací pana ministra nejenom nerozptýlila, ale naopak prohloubila. Byl pro mne zklamáním v mnoha ohledech. Vzal jsem ho do vlády jako součást klíčového ekonomického týmu, který měl tvořit společně s (ministrem průmyslu a obchodu) Martinem Kocourkem (ODS)," připojil Nečas, aby svoje zklamání podtrhl: "Skutečností bylo, že se většinou jednání vlád pouze promlčel a vystupoval pouze k bodům, které se týkaly ministerstva zemědělství."

Nečas vytkl svému končícímu ministrovi přípravu klíčového lesnického dokumentu, takzvané Dřevěné knihy. Předseda vlády dodal, že kabinet chtěl dokument původně vrátit k přepracování, ale díky jeho osobnímu přičinění ho aspoň vzal na vědomí.

Premiér připustil, že Fuksův konec na ministerstvu může být vnímaný jako vyhrocení vnitrostranického názorového sporu. "Je evidentní, že část středočeské ODS se to bude snažit interpretovat tímto způsobem - dokonce jako můj střet se středočeskou ODS. Není tomu tak, já o spolupráci se středočeskou ODS velmi stojím a mám tam celou řadu svých dlouhodobých politických spojenců," prohlásil Nečas.

Předseda vlády se s ministrem zemědělství setkal na Úřadě vlády v úterý odpoledne těsně předtím, než se vydal s návrhem na jeho odvolání na Pražský hrad. "Pan premiér mi oznámil, že jsme se rozešli z politických důvodů," řekl Fuksa a dodal, že kritizoval návrh, aby se prodloužil mandát vedení ODS až za krajské volby v příštím roce.

"Řekl jsem mu, že něco takového se dělo naposledy za komunistů a on se mnou nesouhlasil," upřesnil dále odvolaný ministr zemědělství.

"Pan premiér mi řekl, že mne podržel ve chvíli, kdy mne kvůli Dřevěné knize chtěl nechat odvolat z vlády pan kníže (Karel) Schwarzenberg (TOP 09). A ať to beru tak, že se rozcházíme z politických důvodů že je to v politické rovině," uvedl Fuksa a dodal: "Beru to, že je to na úrovni ODS, protože za celé svoje období nevidím zásadní pochybení."

"Zásadním pochybením bylo to, že jsem si na politické rovině, tedy v ODS, dovolil panu premiérovi sdělovat jiné názory, než jaké má on. Byly to názory, se kterými jsem byl v menšině a které ani nemohly pana premiéra nijak ohrozit. Dokonce jsem i na Výkonné radě ODS hlasoval se třemi lidmi proti čtyřiceti proti názorům pana premiéra, a to byla ta hlavní příčina," připojil ministr zemědělství.

Podle Fuksy je jednoznačným cílem ovlivnit politickou atmosféru před regionálním sněmem ODS ve středních Čechách. "Pan premiér po mne v minulých rozhovorech požadoval, abych se distancoval od Petra Tluchoře. Já mu řekl, že se od žádného Středočecha distancovat nebudu," dodal další střípek mozaiky svého odvolání.

Spekuluje se, že Ivana Fuksu by mohl na postu ministra zemědělství nahradit stávající šéf středočeské ODS Petr Bendl nebo současný šéf poradců premiéra a bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Jan Kálal, Petra Hrubá, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688