Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  26.09.2011 15:06:27

Patrik Hudec: ČEZ a Komerční banka jsou stabilní složka portfolia, Erste je sázkou na oživení v našem regionu


Nedávné výprodeje zatraktivnily ceny akcií především v Evropě. Právě taková bouřlivá období přinášejí dlouhodobým investorům nejlepší příležitosti. Nikdy se však nesmějí snažit chytat dno a sázet vše na jednu kartu, naopak musejí investice rozložit do několika dílčích nákupů, říká Patrik Hudec, portfoliomanažer Generali PPF Východoevropského akciového fondu.

 

Přibližte nám svou investiční strategii.

Patrik Hudec (PH): Generali PPF Východoevropský fond usiluje o zhodnocení kapitálu ve střednědobém až dlouhodobém horizontu investicemi do široce diverzifikovaného a aktivně spravovaného portfolia atraktivně oceněných akcií a cenných papírů příbuzných akciím firem, které byly založeny, mají sídlo, jsou obchodovány nebo provozují hlavní podnikatelskou činnost v rozvíjejících se zemích střední, východní a jihovýchodní Evropy včetně Turecka a regionu Společenství nezávislých států.

Pro jaký typ investorů je fond určen?

PH: Fond je určen dynamičtějším dlouhodobým investorům, kteří vyhledávají zajímavé investiční příležitosti a chtějí profitovat z potenciálu vyššího hospodářského růstu a nízkého zadlužení rozvíjejících se ekonomik střední a východní Evropy, jejichž trhy však v některých případech mohou být pro běžného investora obtížněji přístupné, třeba z důvodu vysokých transakčních nákladů.

Jak se fondu daří od jeho založení?

PH: Fond je nově založený, má proto velice krátkou historii. Třída denominovaná v české koruně určená pro drobné investory existuje teprve od 26. 8. tohoto roku. K 16. 9. byla výkonnost +0,03 %.

Váš fond se tedy vyhnul srpnovým prudkým výprodejům na trzích s rizikovějšími aktivy. Přesto, jak by se měli podle vás investoři v takovémto prostředí chovat?

PH: Nedávné výprodeje zatraktivnily ceny akcií především v Evropě. Zatímco na vyspělých trzích se jednalo o oprávněnou reakci na zpomalující hospodářské oživení a šířící se dluhovou nákazu, v případě střední a východní Evropy šlo tradičně spíše o důsledek nárůstu rizikové averze a stahování peněz z těchto méně vyspělých, okrajovějších trhů, který místy přerůstal v paniku.

Právě taková bouřlivá období přinášejí dlouhodobému investorovi s vlastním úsudkem a chladnou hlavou ty nejlepší příležitosti. Nikdy se však nesmí snažit chytat dno a sázet vše na jednu kartu, naopak musí investice rozložit do několika dílčích nákupů.

A jak se podle Vás bude vyvíjet situace na vyspělých a rozvíjejících se trzích? Jaké faktory budu trhy nejvíce ovlivňovat?

rozhodující slovo budou mít rozvinuté země, uvolněná měnová politika západního světa bude pro ceny aktiv přínosem

PH: Hektické dění v posledním období si vyžádalo mnohem více aktivity a vzájemné koordinace ze strany jak centrálních autorit, tak vlád po celém světě. Jedním z mála pozitiv zpomalujícího oživení jsou slábnoucí inflační tlaky. V případě rozvíjejících se trhů došlo k přerušení cyklu utahování měnové politiky, v některých případech dokonce ke snížení úrokových sazeb. Dalším vítaným efektem, který rovněž podpoří ekonomiky rozvíjejících se zemí, je depreciace měn.

Přestože tempo globálního růstu zpomaluje, region EEMEA (Eastern Europe Middle East Africa) si meziročně vede stále dobře. V porovnání s lety 2008 a 2009 se zemím, které finanční krize nejvíce zasáhla, daří úspěšně zvyšovat příspěvek čistých exportů.

Rozhodující slovo však budou mít rozvinuté země v čele s USA a EU. Kroky, které tyto země podniknou na podporu hospodářství a řešení dluhových problémů, určí další vývoj rizikových aktiv. Uvolněná měnová politika západního světa, ať již ta klasická, nebo kvantitativní, však bude pro ceny aktiv přínosem.

Proč věří Patrik Hudec ČEZu a Komerční bance a čím je atraktivní Erste Bank Group? Pokračování rozhovoru najdete ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688