TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.09.2011 01:00:06

Rada ČT ve středu zvolí nového šéfa České televize

PRAHA (MEDIAFAX) - Rada České televize (ČT) totiž právě ve středu zvolí nového generálního ředitele veřejnoprávní televize. Ten na tomto postu nahradí Jiřího Janečka, který v polovině července rezignoval kvůli zdravotním problémům.

Novým generálním ředitelem České televize se stane někdo z pětice Petr Dvořák, Hynek Chudárek, Jan Svoboda, Radomír Šimek a Roman Bradáč. Do výběrového řízení se přihlásilo celkem 36 zájemců, čtyři z nich ale Rada ČT kvůli formálním nedostatkům jejich přihlášky vyřadila.

"Nedokážu odhadnout, jak bude středeční volba probíhat. Záleží mi na tom, aby Česká televize nebyla v provizoriu a aby měla kvalitní a stabilní vedení," uvedla pro agenturu Mediafax místopředsedkyně Rady ČT Dana Eklová.

Předseda Rady ČT Milan Uhde má ale především obavy z možné soudní dohry. "Nejvíce se obávám toho, že celé výběrové řízení může být pravděpodobně soudně napadeno. Může se stát, že ve středu zvolíme nového generálního ředitele České televize, ale třeba po pár měsících, kdy se ve své funkci 'ani neohřeje', by mohlo být toto výběrové řízení prohlášeno za neplatné. Musíme tato rizika probrat ještě před samotnou volbou," sdělil agentuře Mediafax Uhde.

"Domnívám se, že v radě převládá názor, že se ve středu musíme dohodnout a zvolit nového generálního ředitele České televize. Určitě bude důležité i vyslechnutí si jednotlivých kandidátů," řekl pro agenturu Mediafax místopředseda Rady ČT Jaroslav Dědič. Podle něj by případné nezvolení šéfa ČT znamenající pro Českou televizi provizorium bylo určitým ohrožením funkčnosti České televize.

I šéf Rady ČT ale upozornil na to, že nezvolení nového generálního ředitele České televize by pro veřejnoprávní televizi nebylo dobré.

Nového generálního ředitele ČT potřebuje kvůli odchodu Janečka. Ten svou rezignaci oznámil v polovině července, a to ze zdravotních důvodů. Do zvolení nového generálního ředitele televizi řídí někdejší Janečkův provozní ředitel Vladimír Karmazín.

Janeček pracoval v České televizi od roku 1989 v Redakci zpravodajství ČT nejprve jako redaktor krajského vysílání, později moderoval hlavní zpravodajskou relaci Události, byl vedoucím moderátorů a od prosince 2002 pověřeným ředitelem zpravodajství. V červenci 2003 byl Radou ČT jmenován generálním ředitelem ČT. Své působení ve vrcholné manažerské pozici v televizi veřejné služby obhájil také v červenci 2009.

Rada ČT má 15 členů. Jejich funkční období je šestileté, každé dva roky se obmění třetina členů. Mají za úkol například jmenování a odvolávání generálního ředitele.

Na konečného vítěze tendru na nového šéfa České televize si lidé mohou i vsadit. Sázková kancelář Chance, po ní i Tipsport a následně i Fortuna totiž vyhlásily pro nejžhavější kandidáty kurzové sázky. Podle bookmakerů všech tří těchto sázkových kanceláří je největším favoritem bývalý šéf televize Nova Petr Dvořák. Bookmakeři Chance Dvořákovi stanovili kurz 2,50:1, zatímco u Tipsportu a u Fortuny má Dvořák kurz 2:1.

Bookmakeři Fortuny dále dávají mimo Dvořáka šanci také nynějšímu šéfovi zpravodajství ČT Romanu Bradáčovi s kurzem 4,5:1. Papírovou dvojku dostali od bookmakerů Tipsportu s kursem 4:1 hned dva kandidáti, a to ředitel hudební stanice Óčko Hynek Chudárek, a bývalý ředitel vydavatelství Economia Michal Klíma. Druhý jmenovaný už je ale mimo hru. Roman Bradáč, současný ředitel zpravodajství ČT vstoupil do klání o post šéfa ČT s kursem 5:1.

To u bookmakerů Chance je druhým v pořadí js kurzem 3,50:1 výkonný ředitel ČT 24 Roman Bradáč. Na třetím místě byla Alena Müllerová, tak ale do finálového kola nepostoupila.

Tomáš Králíček, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688