Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  19.09.2011 12:26:48

Krize státních dluhopisů, to hlavní teprve může přijít

Industrializované země jsou od roku 2007 vtaženy do drakonického snižování zadluženosti, a to když jim byl po nebývalém zadlužovacím flámu odejmut pohár nikdy nekončícího zadlužování. 

Finanční instituce rovněž musely zprůhlednit systém nastavený během kreditního boomu. Spolu s tím tu pak byly vlády celého světa, které řešily dilema, zda-li svůj bankovní systém podpořit, nebo se vystavit riziku jeho pádu.

Například v Irsku, poté co mu Evropská unie a Mezinárodní fond poskytly záchranný program ve výši 67,5 miliard EUR se problém soukromých úvěrů přeměnil v problém státního dluhu. Soukromí držitelé dluhopisů a investoři, kteří drželi dluhy těchto bank tedy mohli bez jakékoliv újmy odejít, aby pak byli nahrazeni státem. Irští daňoví poplatníci jsou pak, zcela pochopitelně, pobouřeni vyhlídkami několika let úsporných opatření za účelem zaplacení této záchrany bank, zatímco privátní investoři odcházejí nepoškozeni.

Za účelem záchrany bank politici roztočili kola uvolněné monetární politiky s úrokovými sazbami blízko nuly. V USA bylo představeno (a poté ještě jednou obnoveno) kvantitativní uvolňování, zatímco Evropská centrální banka kupovala dluhopisy vydávané zeměmi na periferii, a dodnes zůstává pro banky v Irsku, Řecku a Portugalsku jediným zdrojem finančních prostředků.

Precedenty nejsou dobré

Znárodňování soukromých úvěrů bylo zpočátku řešením používaným vládami v Latinské Americe během dluhové krize v 80. let minulého století. Poté co se zaručily za soukromé úvěry, řada z nich zbankrotovala, přičemž tuto vlnu bankrotů zastavil v roce 1987 tzv. Bradyho plán, který těmto vládám umožňoval snížit míru svých závazků o 30 %.

Kennet Rogoff a Carmen Reinhartve ve svém hlavním díle pojednávají  o následcích bankovních krizí v historii. Sériový krach  je podle nich téměř univerzální jev, se kterým země bojují při své transformaci z rozvíjejících se trhů na vyspělé ekonomiky. Hlavní série bankrotů rozprostřeny do několika let či dekád pak vytváří mezi investory a politiky iluzi toho, že tentokrát  je to „jiné“.

Stejně tak je tomu v současnosti, kdy nám syndrom „tentokrát je to jiné“ dává falešnou důvěru v to, že domácí dluh je nový rys moderní finanční situace. Autoři rovněž potvrzují fakt, že tyto krize často pochází z finančních center, a následně se šíří pomocí šoků v oblasti úrokových sazeb a kolapsů cen komodit. To tedy znamená, že nedávná krize amerických sub-prime hypoték byla jen stěží unikátní. Naše údaje rovněž dokumentují další krize, které často doprovází bankroty, a to: inflace, pád směnných kurzů, bankovní krize a znehodnocování měn.

Právě znehodnocování vlastních měn je jev, který před několika lety začaly aplikovat USA a Velká Británie. Bankrot státu může být tedy „přímý“ nebo skrz inflaci. Eurozóna se pak vydala cestou utahování opasků a je zde patrné spíše dezinflační prostředí.

Křehkost Eurozóny

Paul de Grauwe z Centre for European Policy Studies ve svém článku naznačuje, že měnová unie je pro své členy křehkou strukturou, v prostředí, kde skupiny investorů spekulující na pokles cen dluhopisů vyhledávají země s vysokým zadlužením.

De Grauwe rovněž uvádí fakt, že v měnové unii, ve které se členské země zřekly kontroly dluhu skrze svou měnu jsou jednotlivé země ještě náchylnější ke změnám sentimentu na dluhopisových trzích. Jako příklad pak uvádí Španělsko. Proč uložily dluhopisové trhy na začátku tohoto roku 200 bodovou rizikovou prémii na 10leté španělské dluhopisy oproti těm britským?

Odpovědí na tuto otázku je fakt, že Velká Británie se svou librou má možnost v nezbytných případech přinutit centrální banku ke skupování dluhu. Velká Británie tedy není vystavena riziku krize likvidity, která může naopak postihnout Španělsko. Investoři by se tedy měli vyhnout španělským dluhopisům a nenechat Evropskou centrální banku míchat kartami.

Státy prochází stress testy

Zatímco banky podstupují nové kolo zátěžových testů, finanční trhy zkouší sílu jednotlivých zemí a jejich dluhů v praxi.  Země, jejichž dluh je pak v převážné většině držen domácími investory (např. Itálie a Belgie) jsou pak ve výhodě oproti těm, jejichž dluh je v převážné většině držen v zahraničí.

Nenadechnou-li se jednotlivé země k výrazným ekonomickým růstům, které by generovaly příjmy potřebné ke splácení těchto dluhů, nelze očekávat povolení stávajícího tlaku, jimž jsou tyto ekonomiky vystaveny a krize státních dluhopisů tak může dále gradovat.

Za finanční pomoc Řecku by šlo v ČR postavit 6 710 kilometrů dálnic, další přirovnání toho, co by šlo pořídit za pomoc Řecku na: http://www.penizenavic.cz/clanky/co-lze-koupit-za-pomoc-pro-reky

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

22.08.2022Conectart: Hlavní nápor na dodavatele energií teprve přijde Tisková zpráva (Tisková zpráva)
08.12.2021Koruna má to hlavní teprve před sebou Jan Berka (Roklen24)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688