Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  16.09.2011 14:59:39

Názor: Za krizí stojí odsun výroby do Asie. Vyléčí ji opětovný návrat zpět

V redakci BankovniPoplatky.com se nám do rukou dostávají zajímavé texty, a není jich málo. Jedním z takových textů je i reakce praktického lékaže z Tachova Milana Kozlíka na rozhovor exkandidáta na prezidenta ČR a známého ekonoma Jana Švejnara v Hospodářských novnikách z 25. srpna. Pan Kozlík popírá obvyklé mainstreamové argumenty ekonomů o principech fungování současné ekonomiky. Ať s panem Kozlíkem souhlasíte, nebo ne, nad jeho textem stojí za to zapřemýšlet.

Nezlobte se na mne, ale musím reagovat na rozhovor s panem profesorem Švejnarem, který vyšel v Hospodářských novinách. Myslím si, že jako spousta jeho kolegů a bohužel i politiků nehovoří o primárních příčinách ekonomické recese a dluhového problému vyspělých států, ale pouze memoruje několik naučených frází o prorůstových opatřeních, které pokud by byly realizovány, budou naprosto k ničemu. Tak jako všechny dosavadní prorůstává opatření.

Co je tedy primární příčinou veškerých současných a bohužel i budoucích ekonomických potíží USA a západní Evropy? Je to jednoznačně odsunutí obrovského objemu průmyslové výroby do Číny a do zbytku Asie. To skutečně nikdo nevidí? Spojené státy jsou nyní zřejmě ekonomicky na kolenou. Tam ale nejsou kvůli státnímu dluhu. Ten dluh je jen sekundární příčinou toho, že obrovské množství průmyslu bylo v honbě za vyššími zisky přesunuto do Číny. Co ve Spojených státech zbylo? Když to hodně zjednoduším tak zbrojní průmysl a horda nezaměstnaných, kteří nezavadí o práci, protože vyrábět ve Spojených státech se prostě spoustě firem nevyplatí. Nezaměstnanost je v USA dnes kolem 25 %. Že to číslo jsem si vymyslel? Ale nevymyslel, to jen úřady oficiálně udávají nezaměstnanost kolem 9 % a ve chvíli, kdy překročí nezaměstnaný lhůtu vyplácení podpory v nezaměstnanosti, automaticky spadá do systému potravinových lístků, takže je stále nezaměstnaný, ale již nefiguruje v oficiální statistice nezaměstnanosti. Takže pane profesore, jaké finanční stimuly? Jak chcete rozjíždět penězi něco, co nyní ekonomicky nefunguje? Jakými stimuly chcete podporovat podnikatele, kterému se výroba v USA či západní Evropě nevyplatí?

Neustále od ekonomů slýcháme mantry o volném trhu, jak volný trh vše zachrání a dopomůže k růstu a blahobytu. To sice platí, ale jen pokud zónu volného obchodu mezi sebou mají ekonomiky se stejnou či podobnou cenou práce. Ve chvíli, kdy podnikatel v Čechách nakupuje materiál za cenu, za kterou se prodává hotový výrobek z Číny včetně dopravy do Evropy, tak zřejmě není něco v pořádku. Tomu podnikateli, pane profesore, můžete dávat levné úvěry, jak chcete, a stejně vše bude k ničemu! On prostě nemá šanci! On musí za zaměstnance platit sociální a zdravotní pojištění, to samé musí dělat i jeho dodavatel materiálu. V Číně si něčím takovým nemusí lámat hlavu! Navíc ještě svinstvo z výroby prostě vylijí do řeky a jedeme dál!

Posledních 15 let hodně vůdčích osobností přihlíželo tomu, jak je výroba pomalu přesouvána ze zemí západního světa do Asie. Dělali jste proti tomu něco, vy ekonomové? Nedělali jste vůbec nic. Neapelovali jste na politiky, neburcovali jste veřejnost, že něco není v pořádku! Vedli jste chytré řeči, jak krásně ta Čína hospodářsky roste, jaký je to ekonomický tygr, jak bychom si z ní měli vzít příklad v efektivitě výroby. Vůbec vám nevadilo, že veškeré moderní technologie putují někam na východ.

Proto byste nyní již konečně měli mít odvahu přijít s konkrétními kroky řešení problému, protože nyní se skutečně hraje o naši budoucnost. Zapomeňte na nějaké úrokové míry úvěrů a dluhy států. To teď není důležité! Nyní je důležité zachovat výrobu v USA a v Evropě. Tím zachovat pracovní místa a vytvářet místa nová. Nejdůležitější opatření nebude moc populární, ale je nutné. Musí přijít tvrdá ochranářská opatření na všechno zboží z Asie! Jen to dokáže vrátit opět výrobu k nám. To, že podnikatelé, kteří vozí zboží z Asie, budou prskat, není důležité! Nemůžeme pro požitek několika jednotlivců uvrhnout do chudoby celé oblasti a profesní skupiny!!! Protože to opravdu hrozí.

Musíme nyní postupovat přesně tak, jak postupovali Spojené státy před 200 lety, kdy rozjely výrobu na svém území díky obrovským dovozním clům na veškeré zboží ze zahraničí. Jiná možnost nyní není. Kdysi Miloš Zeman prohlásil: „státy se dělí na průmyslové a chudé“. Tohoto motta se musíme držet.

www.bankovnipoplatky.com


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688