Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  13.09.2011 07:07:16

Petr Hlinomaz: NWR je na atraktivních cenách, ČEZ je jednou nohou z indexu


 

Finanční a energetickým sektor, stejně jako ostatní tituly obchodované ve SPADu, neunikly srpnovým poklesům, akcie na to reagovaly vesměs negativně. Shrnutí výsledků a komentář k aktuálnímu dění v podání Petra Hlinomaze, analytika investiční společnosti BH Securities.

 

ČEZ

Akcie ČEZu v srpnu spadly podobným tempem jako celý index PX. Společnost zveřejnila pololetní výsledky a přinesla trhu určité zklamání nižšími zisky a jen kosmetickým zvýšením ročního cíle, ale buďmě za něj rádi.

ČEZ opět pocítil dopad poklesu realizačních cen elektřiny v tomto roce v tržbách i v marži, ale díky růstu spotřeby elektřiny i ve Q2/11 a souvisejícímu růstu objemu výroby a prodeje (kde se projevují stále více i zahraniční účasti, např. rumunský větrný park) šly tržby nahoru o zhruba +4,4 % Y/Y. EBITDA a a provozní zisk ovšem klesly o -6,9 % a -11,3 %, čistý zisk skoro -40 %; zde se projevily velkou měrou i finanční položky, například vývoj měnových kurzů, přecenění akcií MOL atd.

Společnost jen drobně zvýšila odhad ročního vývoje čistého zisku z 40,1 na 40,6 mld. , tj. z meziročního poklesu o 15 % na pokles o 13 %. Ostatní předpovědi (na úrovni jádrového a provozního zisku) zůstaly beze změny.

V srpnu nepotěšila ani spekulace, že by ČEZ mohl na podzim vypadnout z hlavního indexu varšavské burzy WIG20. Podle polských analytiků je ČEZ jedním ze dvou kandidátů, kteří by mohli v elitním dvacetičlenném indexu největší středoevropské burzy udělat místo těžařské společnosti Jastrzębska Spółka Węglowa.

 

NWR

Akcie NWR se v srpnu hluboce propadly, a to výrazně více než index PX či oborový index těžby surovin EuroStoxx 600, který klesl v srpnu o 13,4 %. Pokles neospravedlnily ani pololetní výsledky, protože ty dopadly o něco lépe než odhady trhu.

Přes stále vysoké ceny uhlí zůstaly tržby o něco pod našimi odhady, ale dostatečně vysoko, aby s přispěním vyšších marží společnost uspěla v ziscích v porovnání s očekáváním.

Produkce uhlí za pololetí byla podle očekávání o 7 % vyšší než loni, externí prodeje uhlí pak o 10 % vyšší v důsledku vyšších objemů prodeje energetického uhlí. Z pohledu celoročního výhledu se však objemy výroby vracejí k normálu, což je patrné hlavně v segmentu koksu.

Tržbám, které vzrostly o 17 % Y/Y, pomohlo také posílení koruny.

Negativním impulzem pro kurz akcií mohlo být, a dílem i bylo, již červencové zveřejnění produkčních cen sjednaných společností NWR na Q3/11, ty jsou až o 9 % nižší oproti druhému čtvrtletí, nicméně jde stále o příznivou cenovou hladinu.

Výhled slábnoucí ekonomické výkonnosti v regionu vlivem dluhové krize i zpomalování ekonomik za oceánem může s poklesem částečně souviset. Mohou to být i obavy z dalšího vývoje na akciových trzích i vyšší volatilita.

Jen zanedbatelný díl z ceny akcií mohlo představovat rozhodné datum pro dividendu 0,16 EUR na akcii hrubého na samotném konci srpna.

Již za předcházejících poklesů se akcie NWR zdály být docela příhodné k drobným nákupům a slibně vypadá i širší hodnocení tohoto titulu trhem, kde doporučení, i když klesají, udržují diskont z cílových cen v desítkách procent. Nicméně na trzích je velká nestabilita, a tak je potřeba s odstupem vnímat i prozatímní udržování cílové ceny a doporučení.

Co si myslí Petr Hlinomaz o akciích Komerční banky, Erste Bank nebo Unipetrolu?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688