TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  07.09.2011 08:01:01

Výmluvy na osobu blízkou končí, poslanci přehlasovali Senát

PRAHA (MEDIAFAX) - Novelu zákona o silničním provozu, která výrazně omezuje možnost řidičů vymlouvat se na to, že jejich vozidlo v době spáchání dopravního přestupku řídila osoba blízká, schválila v úterý již podruhé Poslanecká sněmovna. Poslanci tak přehlasovali Senát, který chtěl ustanovení o osobě blízké vypustit.

Pro schválení novely zákona ve sněmovním znění hlasovalo 106 poslanců, proti bylo 24 přítomných.

Senát rozhodl o vrácení novely zákona o silničním provozu 22. července a do sněmovny ji poslal s návrhem na vypuštění ustanovení, které výrazně omezuje možnost využití institutu osoby blízké. Pro vrácení předlohy do dolní komory parlamentu s pozměňovacími návrhy se tehdy vyslovilo všech 60 přítomných senátorů, ani jeden nebyl proti nebo se zdržel hlasování.

Nebývalá jednota senátorů napříč politickými stranami se promítla do celé debaty o novele. Zpravodaj tisku Karel Korytář (ČSSD) tehdy řekl, že není v silách majitele vozidla zajistit to, co předkládaný zákon v souvislosti s osobou blízkou nařizuje. "Majitel vozidla nemůže zajistit, že osoba, která auto řídí, se bude řídit předpisy. Za to nemůže být sankcionován," uvedl.

Omezení institutu osoby blízké naopak obhajoval ministr dopravy Pavel Dobeš (VV), který řekl, že přispěje k bezpečnosti silničního provozu. "Je to (novela zákona o silničním provozu - pozn. red.) jenom ku prospěchu těch, kteří opravdu dobře řídí a kvalitně plní pravidla a povinnosti řidiče," sdělil.

Senátu tak neprošla ani druhá změna. Ta řeší pro záchranáře přednost v jízdě na přechodech pro chodce.

Původní legislativní změna počítá s tím, že majitel vozidla zajistí, aby řidič, který vozidlo používá, dodržoval předpisy. V opačném případě mu hrozí až desetitisícová pokuta, body mu však zůstanou. Provozovatel nebude za přestupek zodpovědný pouze v případě, kdy prokáže, že vozidlo převádí na někoho jiného, nebo že mu bylo auto před spácháním přestupku odcizeno.

Ministerstvo dopravy doufá, že změna přinese po letech konec praxe, kdy se řidiči při rychlé jízdě vymlouvali právě na osobu blízkou.

Novela o silničním provozu řeší také zvýšení věkové hranice pro získání řidičského průkazu u vybraných vozidel, přísnější kontroly zdravotní způsobilosti a důslednější kontroly odebrání řidičského průkazu. Zvýšení hranice minimálního věku pro získání řidičského průkazu se týká nejsilnějších motorek (z nynějších 21 na 24 let), autobusů a nákladních automobilů pro osobní potřebu.

K nejsilnějším motocyklům, na které je potřeba řidičské oprávnění skupiny A, se od 24 let dostanou i řidiči bez předchozích zkušeností s řízením slabších strojů. Naopak zkušení jezdci se na ně budou moci posadit už ve 20 letech. Zkušenost řidičů bude ministerstvo poměřovat vlastnictvím oprávnění skupiny A2. Pro jeho zisk musí být adeptovi minimálně 18 let, řídit s ním může motocykly s výkonem motoru do 35 kW a s poměrem výkonu ke hmotnosti do 0,2 kW/kg. Zájemci s průkazem skupiny A2 mohou po dvou letech, tedy nejdříve ve 20, získat oprávnění na nejsilnější motocykly.

Norma zároveň brání takzvané 'řidičákové turistice'. Místo dosavadní délky pobytu budou muset žadatelé prokázat vazbu na pobyt v místě bydliště. Novela současně zavádí zákaz udělit řidičské oprávnění tomu, komu byl řidičák odejmutý v jiném členském státě Evropské unie po dobu, kdy tyto sankce nebo omezení trvají.

V řidičském průkazu se ale také mají objevit všechny skupiny vozidel, která je jeho držitel oprávněný řídit. To má řidičům usnadnit prokazování oprávnění v zahraničí.

Úprava zákona o silničním provozu obsahuje také povinnost pravidelných školení zkušebních komisařů v autoškolách a jejich pověřování.

Filip Nachtmann, Tomáš Paták, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688