Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  06.09.2011 13:33:48

Týdenní koment vývoje komodit + ohlédnutí za srpnem

Turbulence na trhu dosáhly v srpnu vrcholu. Cyklické komodity jako energie a průmyslové kovy trpěly, zatímco investoři utíkali ke zlatu. Solidní zisky vykázal zemědělský sektor, sedm zemědělských komodit figuruje mezi deseti s nejvyššími zisky.

Index Reuters Jefferies CRB zakončil srpen téměř beze změny, přičemž začátkem měsíce odepsal skoro 8 procent. Tehdy na trhu panovaly extrémní turbulence, které přišly po snížení ratingu USA a zhoršení výhledu ohledně vývoje světové ekonomiky.

Vítězem je káva
Silnou rally odstartoval v srpnu před novou říjnovou sklizní nedostatek kakaových bobů mezi evropskými pražírnami. Brazílie, největší světový producent vysoce kvalitní kávy Arabica, oznámila, že k poškození mrazem by díky teplotním podmínkám nemělo dojít a ve Vietnamu, který je největším světovým producentem kávy Robusta, očekávají rekordní úrodu. Tyto informace by mohly pomoci cenu stabilizovat, protože do pražíren bude v následujících měsících putovat čerstvá úroda a další růst se tak zdá být omezený.

Zlato se stabilizovalo, ale na jak dlouho?
Žlutému kovu patřila v uplynulém měsíci poté, co víc jak rok trvající růst nadále zrychlil, většina novinových titulků. Za měsíc přidalo zlato 12 procent a přiblížilo se ostře sledované hranici 2000 dolarů za unci.

Během měsíce se počet bezpečných přístavů snížil ze tří na jeden, obavy z intervencí centrálních bank na švýcarském franku a japonském yenu tak zanechaly zlato v této kategorii osamotě.

CME Group zvýšila zálohu na obchodování futures na zlato z 4500 USD na 7000 USD. Zvýšení přišlo jako reakce na zvýšenou volatilitu po bezprecedentně silné rally, ne jako pokus burzy určovat směr, cílem bylo udržet integritu trhu. Zvýšená záloha měla u hedžových fondů dopad na to, jak velké pozice lze držet a důsledkem byla jejich redukce spekulativních pozic.

Ben Bernanke, šéf americké centrální banky, v Jakson Hole naznačil potenciál pro další podpůrná opatření a toto podpořilo cenu zlata. Nedávný pokles ceny o více jak 200 dolarů však připomněl, že trh nekráčí přímo. Na začátku minulého týdne došlo ke konsolidaci, poté se trhy opět ukázaly svoji slabost a tahanice (opět) ohledně Řecka a kupci se do zlata vrátili.

Budou kupci natolik přesvědčiví, aby dokázali cenu dostat zpět nad 1900 dolarů? To uvidíme. Rezistence jsou na úrovních 1912 a 1965, zatímco podpora se nachází na 1770 a 1700 dolarech.

Obilniny a sojové boby
Index pro obilniny DJ-UBS přidal v srpnu 10,7 procent, kukuřice, pšenice a sojové boby totiž pokračovaly v rally díky zhoršujícímu se výhledu na roční úrodu. Horko a sucho v hlavních pěstitelských regionech pořádně s výhledem zamávaly.

Cena listopadového kontraktu na sojové boby dosáhla nového rekordu ve výši 14.65 za bušl, předtím se sedm měsíců obchodovala do strany. Hedžové fondy navýšily stávající spekulativní pozice o 10 procent, protože výhled tomuto sektoru přeje více než energiím nebo průmyslovým kovům.

Ceny pšenice navzdory silnému ruskému exportu, který na globálních trzích zvyšuje konkurenci, umazaly ztráty taženy vyššími cenami kukuřice. Toto oživení exportu, kterému pomohlo také agresivní snížení cen na straně nabídky, vede nyní k problémům na železnici.

Byl vydán zákaz transportu obilnin po železnici po té, co 3600 vagonů zablokovalo železnici v North Caucasus. To v důsledku spustilo růst domácí ceny, protože exportéři začali hledat alternativní zdroje pšenice, kterými by naplnily uzavřené smlouvy.

Ropa Brent se drží navzdory zpomalení
Trhy s ropou pokračovaly v oživení a zejména ropa Brent se obchodovala na konci měsíce u svého horního pásma. Volatilita byla v srpnu opravdu výrazná, což ovlivnilo také výkyvy na energetickém sektoru. Averze k riziku spustila výrazný výprodej, avšak známky fyzického nedostatku pomohly ropě Brent zakončit srpen téměř beze změny.

Na trh se opět začíná dostávat libyjská ropa, i když ve velmi malých množstvích a dopad na ceny je tak omezený, protože obchodníci se soustředí více na problémy, které omezují produkci na britském ropném poli v Severním moři. Případné sankce EU proti Sýrii mohou ještě zhoršit situaci evropských rafinerií, kterým se jen obtížně daří po ztrátě libyjské ropy nacházet dodávky.

Zatímco ropu Brent trápí nedostatek produkce, ropa WTI má problém opačný, totiž příliš velké zásoby v Cushingu, centrálním skladu pro WTI. To má za následek zcela opačný vývoj forwardové křivky, viz níže, a také zobrazuje, proč je rozdíl mezi oběma cenami nejširší na levém konci grafu.

Nedávná rally na ropě Brent skončila nad úrovní 115 dolarů za barel, zhruba tři dolary pod trendovou linií, které spojuje předchozí maxima. Díky tomu vidíme růstový potenciál omezený a případné další poklesy na akciových trzích mohou spustit pokles k úrovni okolo 108 dolarů.

Poptávka po uhlí a oceli je stabilní
Asijská poptávka po uhlí a oceli se v průběhu srpna výrazně zvýšila. Počet zásilek železné rudy, klíčového indikátoru, se v srpnu zvýšil a počet najmutých přepravních lodí se proti červenci zvýšil o 52%. Průměrná cena rudy doručená do Číny, největšího světového spotřebitele, vzrostla od července o 2,5% ze 177,45 dolarů za tunu (ve spotových cenách) na 180,40 dolarů. Průměrná cena čínských ocelových prutů dosáhla v srpnu 784 USD za tunu, což je nejvyšší úroveň od července 2008 a meziroční zvýšení o 29%.

V Japonsku roste import uhlí pro uhelné elektrárny (produkce uhelných elektráren byla v červenci o 36% vyšší než v dubnu), zatímco jaderné reaktory prochází údržbou (16 reaktorů je mimo provoz). Rostla také potřeba uhlí pro výrobu cementu na rekonstrukce.

A nakonec - obtížný měsíc před námiČasová linie níže ukazuje, že finanční trhy vstoupily do měsíce, kdy nás čeká několik politických událostí, které určí směr pro poslední kvartál roku. Obavy, které v létě vedly k panickému chování, nepominuly a politici nyní čelí výzvám, které budou mít dopad na vývoj cen akcií, dluhopisů i komodit.

Ole Sloth Hansen, Commodity Strategist, Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688