TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  04.09.2011 05:03:46

Evropská centrální banka úrokové sazby podle analytiků měnit nebude

FRANKFURT (MEDIAFAX) - Evropská centrální banka (ECB) bude ve čtvrtek rozhodovat o úrokových sazbách. Ty se ale podle mínění analytiků měnit nebudou.

Roční míra inflace v eurozóně v srpnu podle rychlého odhadu Eurostatu zůstala na červencových 2,5 procenta. Toto číslo je nad hranicí dvou procent, kterou stanovila ECB. I přesto je možné podle analytiků citovaných agenturami Reuters a Bloomberg očekávat, že ECB zatím nebude zvedat klíčovou úrokovou sazbu. Podle některých by naopak mohla dokonce zvážit její snížení.

ECB na svém posledním zasedání 4. srpna podle očekávání ponechala úrokové sazby na 1,5 procenta. Naposledy ECB hýbala s úroky 7. července, kdy klíčovou sazbu zvýšila o 25 bazických bodů na současných 1,5 procenta. ECB v rámci boje proti inflaci zvýšila základní úrok už v dubnu poté, co jej předešlé dva roky držela na rekordním jednoprocentním minimu.

"ECB si nemůže dovolit zvyšovat signální úrokovou sazbu. Racionální by bylo, kdyby ji vzhledem k aktuální situaci snížila. To ale neudělá, protože by přiznala svoji chybu, když tento rok signální úrokovou sazbu již dvakrát zvýšila. Signální úroková sazba tak zůstane na 1,5 procenta," řekl pro agenturu Mediafax ekonom společnosti Next Finance Martin Prokop.

Evropská centrální banka by mohla podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka zmírnit svou protiinflační rétoriku, protože aktuálně začínají převažovat rizika opětovné recese v eurozóně. "Po dvojím zvýšení úrokových sazeb v letošním roce lze nyní očekávat vyčkávací taktiku ECB. Důležitější ovšem nyní je snaha ECB zastavit šíření dluhové krize tím, že nakupuje italské a španělské státní dluhopisy. Jakákoli změna jejího přístupu v této oblasti by měla dalekosáhlé důsledky pro finanční trhy," uvedl pro agenturu Mediafax Marek.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688