TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.09.2011 14:00:11

Šéf ČSSD Sobotka: Se schvalováním vládních reforem nechceme mít nic společného (2.9.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Sociální demokraté odmítají jakoukoliv odpovědnost za schválení reformních zákonů, které v pátek prošly Poslaneckou sněmovnou. Po skončení jednání to uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že kroky vlády povedou k sociálnímu rozdělení společnosti.

"Dnes vládní koalice proti vůli ČSSD prohlasovala první tři reformní návrhy. Sociální demokracie se ale jednoznačně distancuje od postupu vládní většiny v Poslanecké sněmovně. My s těmi reformami nechceme mít nic společného, neneseme na nich odpovědnost," prohlásil na páteční tiskové konferenci Sobotka.

Ten zároveň ukázal protireformní transparenty, se kterými přišli poslanci ČSSD na jednání: "Přineseme si je i v úterý, aby bylo zřejmé, že tyto vládní reformy, které jsou nespravedlivé a rozdělují společnost, nepodpoříme ani zde, ani na půdě Senátu."

Sociální demokraté jsou podle svého předsedy připraveni podílet se na nutné stabilizaci veřejných rozpočtů, nevěří ale, že by něco takového mohla dokázat vláda premiéra Petra Nečase (ODS).

"Kroky vlády povedou jen k sociálnímu rozdělení společnosti a k privatizaci veřejných služeb. Ale ČSSD se nevzdává. Už dnes velmi přemýšlíme o tom, které části reformních zákonů budeme moci napravit či zcela zrušit. Důležité jsou proto především příští volby do Poslanecké sněmovny," doplnil Sobotka a dodal, že by ČSSD v případě svého vítězství například zrušila rovnou daň a obnovila daňovou progresi, opět rozdělila jednotnou sazbu DPH a vedla debatu o změnách v důchodové reformě.

Místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek v pátek vystoupil především proti způsobu projednávání zákonů v dolní komoře parlamentu. Vadí mu ukvapenost a bezohlednost koaličních poslanců.

"Já si prostě nepamatuji, že by někdo takovéto zásadní materie schvaloval v Poslanecké sněmovně takovým způsobem. Legislativní role státu je naprosto obcházena. Ta metoda je zcela vadná a selhávají základní principy parlamentní demokracie," rozohnil se Zaorálek. "Tady se něco překotně schvaluje se stovkami připomínek, kterým již ani nikdo nerozumí. Je otázkou, kolik statisíců lidí na tento styl práce doplatí," uzavřel.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688