TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.09.2011 10:25:05

Státní maturita se bude i v příštím roce skládat ze dvou povinných předmětů (2.9.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - I v příštím roce budou studenti skládat státní maturitu ze dvou povinných předmětů, nikoliv ze tří. Třetí povinná zkouška bude součástí státní maturity v roce 2013, rozhodli v pátek poslanci.

Zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání připravili poslanci Věcí veřejných a KSČM. Původně měl odkládat třetí povinnou zkoušku o dva roky na rok 2014. Sněmovna však přijala pozměňovací návrh poslanců za ODS a ČSSD, který odkládá třetí povinný předmět pouze o rok.

Pokud by zákon nebyl přijatý, společná část maturitní zkoušky by se měla skládat ze tří předmětů již letošní školní rok. Předměty měly být český jazyk a literatura, cizí jazyk a třetí předmět z nabídky.

Zavedení třetí povinné zkoušky má být spojené také s bezvýjimečným stanovením cizího jazyka jako druhé povinné zkoušky, a nebude ho tak již moci nahradit matematika.

"Praxe ukazuje, že organizační a logistická náročnost zajištění společné části maturitní zkoušky vyžaduje, aby byla soustředěna pozornost na stabilizaci zkoušek z českého jazyka a literatury, cizích jazyků, popřípadě matematiky, zatímco třetí povinnou zkoušku je vhodné ještě odložit," vysvětlila předkladatelka zákona, poslankyně Marta Semelová (KSČM).

Návrh podpořil i ministr školství Josef Dobeš (VV). "Jsme připraveni to za rok zvládnout a připravit. Pro ministerstvo to není problém," řekl. Přiklonil se však k původní variantě, aby se třetí předmět státní maturity stal povinným až v roce 2014. Střední odborné školy totiž prý nemají žáky jazykově na dostatečné úrovni. "Ministerstvo to zvládne, ale školy potřebují dva roky na přípravu na cizí jazyky," podotkl ministr.

Projednávání zákona poslanci zrychlili, aby nabyl účinnosti ještě před podáváním přihlášek k maturitní zkoušce ve školním roce 2011/2012. Jeho datum je stanovené na 15. listopad 2011. "Do té doby musí být zřejmé, ke kolika předmětům se žák musí k maturitní zkoušce přihlásit," vysvětlili předkladatelé.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688