TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  26.08.2011 17:40:15

Firma E4U začala svou pouť burzovním světem, o akcie je zájem

PRAHA (MEDIAFAX) - Společnost E4U uvedla ve čtvrtek své akcie k obchodování na volný trh pražské burzy, svůj druhý obchodní den společnost zakončila kurzem 88,0 koruny za akcii. Společnost o tom informovala v pátek.

Firma E4U zabývající se výrobou energie z obnovitelných zdrojů debutovala na parketu pražské burzy. V průběhu srpna bylo upsáno 1 171 900 kusů akcií (49 procent firmy) za 93,75 milionů korun. První obchodní den se kvůli poptávce, která výrazně převyšovala nabídku, muselo dokonce zastavit obchodování. Svůj druhý obchodní den společnost zakončila kurzem 88,0 koruny za akcii. Firmu překvapily objemy obchodů. Např. v pátek se uskutečnilo 114 obchodů za 1,96 milionu korun, což činí dvě procenta z upisovaného objemu.

„Obnovitelné zdroje jsou novou velice oblíbenou třídou aktiv již v mnoha zemích Evropy. Je logické, že si tento trend našel cestu i do České republiky,“ uvedl člen představenstva E4U Aleš Jelínek.

Patronem cenného papíru a poradcem při úpisu je společnost Cyrrus, která si po několika emisích na polském NewConnectu poprvé vyzkoušela klasické IPO v České republice.

„Jsme opravdu rádi, že se naše v pořadí již čtvrtá primární emise setkala se zájmem českých drobných investorů. Ve složité době, při propadech ostatních titulů, nebyl úpis vůbec snadný,“ sdělil šéf IPO týmu a ředitel pražské pobočky společnosti Cyrrus Jan Procházka. „Ve čtvrtek si akcie decentně prošlapávala pražský parket, ale zobchodovaný objem ve druhém dni všechny šokoval,“ doplnil.

Jak společnost sdělila, emise tak zobchodovaným objemem v pátek 26. srpna 2011 překonala i některé tituly z elitního Spadu - AAA, Orco či KIT Digital. V dalších dnech lze podle společnosti očekávat mnohem klidnější obchodování, s blížící se dividendou však nejspíše zájem investorů o firmu opět mírně naroste.

Zajímavostí E4U je, že dividendu této společnosti bude vůbec poprvé administrovat Centrální depozitář cenných papírů.

Společnost E4U se zaměřuje především na výrobny energie z obnovitelných zdrojů, tedy na zelenou energii. Základní jmění ve výši 239 milionů korun tvoří akcie dceřiné společnosti Sanergie založené v roce 2006. Jejím prostřednictvím E4U v současné době provozuje dva solární parky v oblasti jižní Moravy o celkovém instalovaném výkonu 4,4 MWp.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688