Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Finance  |  24.08.2011 11:41:11

George Soros: Euro není plnohodnotná měna


Colosseum

       "Euro není plnohodnotná měna", tvrdí George Soros. Problém podle něj vznikl již v roce 1992 při vzniku Maastrichtské smlouvy, která sice určila společnou měnu, ale nespecifikovala nutnost společnému přístupu k vedení státních financí, ala Centrální evropská banka bez společné pokladny.

 

       Země, které následně do Eurozóny přistupovaly, ztrácely automaticky právo na tisk vlastních peněz. Ve chvíli kdy ale prostředky potřebovaly, musely si půjčovat a to na vlastní riziko. Evropská centrální banka pak bez ohledu na stav vyrovnanosti jejich hospodaření přerozdělovala tyto prostředky za stejných podmínek u všech zemí Eurozóny. V té chvíli mělo např. Španělsko stejné úrokové sazby, které dostávalo i Německo, avšak úroveň jejich hospodaření byl na naprosto jiných úrovních. Banky se tak začaly plnit dluhopisy slabších evropských států. Soros již v roce 2010 naznačil, že francouzské a německé banky musí držet asi bilion Eur španělského dluhu. Tím se vlna dluhů slabších evropských států začala přelévat do soukromého sektoru evropských bank a narušila tak jejich důvěryhodnost.

 

       V roce 1999 se pak srovnala úroková sazba, za kterou si země Eurozóny půjčovaly prostředky na financování svých deficitů a tím se začala nafukovat bublina. Část zemí stále navyšovala svůj dluh, aniž by zohledňovala podmínky uvedené v Maastrichtské smlouvě. Nadále si půjčovaly peníze za stejné podmínky jako Německo se zdravím hospodařením a neexistoval reálný mechanismus, jak jim v tom zabránit. Proč by ne, bez usměrnění není důvod řešit deficit a tam kde není nutné řešit dluh, není potřeba řešit ani jeho příčiny.

 

       Musel přijít krok, kdy Německo začalo tlačit na zpřísnění rozpočtové kázně slabších členů Eurozóny a nadále pracovalo na snížení vlastního fiskálního rozpočtu. Slabší státy však při tlaku na vlastní rozpočty ztratily prostor k podpoře vlastní ekonomiky např. snižování daní a nezaměstnanosti, podpoře exportu. Naopak ve chvíli kdy splní monetární cíle, do kterých jsou tlačeni, okamžitě musejí přemýšlet nad dalším šetřením, jelikož v této chvíli jsou již zatíženi sankcemi za špatné splácení dluhů a jejich provoz je přespříliš drahý. Při tomto vývoji snižování mezd musí automaticky klesat i ceny a tím se dostáváme do spirály deflace. Kde klesají ceny, tam klesá příjem státních pokladen.

 

       Tím se Soros dostává k další vadě, kterou společná měna nese. Euro je sice dobře bráněné vlivům deflace, ale na opačný směr se absolutně žádné ochranné prvky nezavedli. Tím pádem nezůstává prostor pro chyby. Při nastavení dohod na 3% z HDP povoleného ročního deficitu jednotlivých států do maximálního stropu 60% HDP neexistuje žádný přímý mechanismus, který by do těchto čísel provinilce navrátil a případně z Eurozóny vyloučil. Toto je v přímém rozporu ke zkušenostem, které světová ekonomika získala z poučení za Velké hospodářské krize v roce 1930. Toto, podle Sorose, povede pomalu, ale jistě EU do dlouhodobé stagnace.

 

       Řešením prý může být jednoznačně Německo. To má velmi silnou a  stabilní ekonomiku, vyrovnaný rozpočet. V současné době pouští však obrovské množství prostředků mezi slabé země Eurozóny, kde nemá přímý dohled na jejich usměrnění.

 

       Takže co vlastně by mělo Německo dělat? Soros mluví o třech  základních krocích. Pokračování článku

 

 

24.08. 13:28  Soros asi umí počítat (einstein)
24.08. 12:57  Soros asi neumí počítat (einstein)
24.08. 12:42  Soros asi neumí počítat (einstein)

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688