Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  23.08.2011 18:30:15

El-Erian (PIMCO): Svět s ustrnulými hodnotami se hroutí


Koho by před necelými dvěma roky napadlo, že jeden ze členů eurozóny - elitní skupiny vyspělých států - dostane rating horší než Pákistán? A dnes je to případ Řecka, balancujícího na hraně bankrotu. K tomu všemu přibyly ještě další státyPortugalsko a Irsko, které se bez pomoci EU již také neobejdou. A už vůbec by nikdo před časem nesázel, že o nejvyšší rating přijdou Spojené státy, světový "policajt" zajišťující mimo jiné pro celý svět rezervní měnu, říká Mohamed A. El-Erian, ředitel největší investiční společnosti na světě PIMCO.

 

Ze snížení ratingu USA jsme se ještě zdaleka nedokázali všichni vzpamatovat. Ve své podstatě byl krok docela logický, agentura S&P pouze vyhodnotila politickou nestabilitu země a absenci dlouhodobého plánu na řešení fiskálních problémů.

Americký sen

Nebyly ale USA náhodou tou zemí, která se chlubila ještě nedávno flexibilním pracovním trhem a podnikatelskými příležitostmi? Tomuto popisu příliš neodpovídá trvalá nezaměstnanost okolo 9 procent, dosahující dokonce hodnoty téměř 15 procent u mladých mezi 20 až 24 lety. Navíc se poslední dobou zdá, že charakter americké nezaměstnanosti odkazuje na nejhorší variantu – na nezaměstnanost strukturální.

Důvodů, proč tomu tak je, nalezneme samozřejmě více. Faktem však zůstává, že situace v USA a evropských rozvinutých zemích podstatně mění charakter světové ekonomiky. Obzvláště tři záležitosti mají natolik významný vliv, že budou ovlivňovat podobu světa, ve kterém právě žijeme, ještě po mnoho následujících let.

1. Jádrové problémy rozvinutých ekonomik

U mnoha vyspělých států dnes vyvěrají na povrch problémy, které se týkají základní podstaty jejich ekonomického systému. Příčiny potíží se skrývají v jejich rozvahách a vůbec celé ekonomické struktuře. Není to zkrátka jen o krizi z nezaměstnanosti nebo o rychlém zhoršování stavu veřejných financí, které jako třeba u Řecka může dosáhnout až alarmujících úrovní. Nabalují se další problémy: nefunkční realitní trhy, neochota bank poskytovat úvěry a především politická neschopnost.

Jaké varianty mají podle El- Eriana neúnosně zadlužené státy a proč budoucnost patři budoucnost mladým trhům? Pokračování článku najdete na Investičním webu, konkrétně ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688