Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  16.08.2011 15:38:17

ČEZ: flash analýza výsledků hospodaření za 2Q2011

Již podruhé v krátkém období měl ČEZ potíže se zveřejňováním svých kvartálních výsledků. Tentokrát byl na vině nedostatečně zabezpečený interní publikační systém, do nějž se dostali novináři agentury Reuters a čísla určená k publikaci dnes ráno tak na trh prosákla již včera odpoledne. Tato nepříjemnost však není jedinou: i samotná čísla přinášejí o něco horší obrázek o hospodaření ČEZu v druhém čtvrtletí, než jsme očekávali my i trh. Čistý zisk společnosti dosáhl pouze 6,7 mld. CZK, což je téměř 40% meziroční pokles a hodnota, která zřejmě definitivně pohřbila naděje na výrazné překonání celoroční guidance společnosti. Nic na tom nemění ani fakt, že tato guidance byla při příležitosti zveřejnění výsledků kosmeticky zvýšena o 0,5 mld. CZK (tj. o necelou 1 CZK/akcii) na 40,6 mld. CZK.

Když jsme u guidance, na provozní úrovni (EBITDA a EBIT) se zatím cíle pro letošní rok nemění a podle našeho názoru bude mít ČEZ i tak dost práce s tím, aby na současné cíle dosáhl. Pro srovnání, v loňském prvním pololetí tvořil zisk EBITDA 52,9% celoročního údaje, v předchozích letech ještě více (57% resp. 55%). EBITDA za 1H2011 oproti tomu představuje „jen“ 51,8% celoroční guidance. Náš model ukazuje, že splnění cíle je stále ještě reálné, ale zároveň nebude jednoduché. Zvýšení cílů EBITDA a EBIT proto po 3Q již neočekáváme.

Tomu napovídá i skutečnost, že ČEZ snížil očekávanou výrobu elektřiny, což zvláště u jaderných elektráren (snížení z 29,3 TWh očekávaných po 1Q na 28,5 TWh očekávaných nyní, důvodem prodloužení odstávek v JE Temelín) znamená negativní dopad do ziskových marží. Segment výroby je nyní bezesporu nejvíce problematickou částí hospodaření ČEZ, i když stále generuje jasnou většinu zisku.

Naše celkové hodnocení výsledků ČEZ za 2Q2011 tak vyznívá mírně negativně, především v tom smyslu, že ČEZ zřejmě nebude schopen ani ve druhé části letošního roku více využít příznivých podmínek na trhu po „jaderných událostech“ v sousedním Německu na jaře. I přesto si myslíme, že aktuální ocenění ČEZ nepostrádá svoji atraktivitu a negativní informace jsou podle nás v současné tržní ceně akcií ČEZ již velmi robustně reflektovány.

Celá flash analýza výsledků ČEZ za 2Q2011 ke stažení  zde. (122,42 KB)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688