Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  08.08.2011 11:26:09

ČS - snížení ratingu USA od S&P není překvapením, praktický dopad by měl být pouze omezený

Snížení ratingu USA agenturou Standart & Poors nelze považovat za překvapení. Agentura tento krok už dříve jasně signalizovala a polovičatá dohoda o zvýšení stropu zadlužení dosažená za pět minut dvanáct po tomto kroku přímo volala.

- Praktický dopad tohoto kroku je omezený. Existují sice investoři jejichž mandáty vyžadují, aby drželi pouze dluhopisy s ratingem AAA, ale rating se pro tyto účely neurčuje na základě pouze jedné ratingové agentury. Americký rating by musela snížit ještě minimálně jedna agentura z dvojice Moody’s a Fitch

- Obě minulý týden prohlásily, že zatím o snížení ratingu neuvažují, i když do budoucna je tento krok možný (agentura Moody’s dens ráno explicitně uvedlas, že je snížení ratingu do roku 2013 možné, pokud oslabí fiskální disciplína a nebo dojde k podstatnému i zhoršení stavu ekonomiky). Nemyslíme si, že je snížení ratingu další z agentur na pořadu dne po dobu minimálně půl roku, pokud nedojde k nějakému zásadnějšímu politickému nebo makroekonomickému vývoji. Pokud by však došlo k tomu, že dvě ze tří klíčových ratingových agentur nebudou  mít na USA rating AAA, vytvořilo by to vzhledem k objemu
amerických dluhopisů a jejich významu pro světový finanční systém velmi komplikovanou situaci. 

-  Tržní reakci na krok agentury Standart & Poors dnes ráno významně ovlivňuje prohlášení ECB o zahájení odkupu italských a španělských dluhopisů (a zjevná aktivita ECB na trhu), které značně omezuje negativní reakci trhu na tuto zprávu. 

- Tento krok je „zajištěn“ slibem politických leaderů EU (zvláště Itálie) zvýšit fiskální restrikci. To sice znamená riziko pomalejšího růstu ekonomiky v EU v příštím roce, ale zároveň tato kombinace (fiskální restrikce + podpora dluhopisových trhů od ECB) může zvýšit apetit investorů na riziková aktiva (akcie).

- Nelze zapomínat ani na stále diskutované možné třetí kolo kvantitativního uvolňování v USA. Fed by teoreticky mohl překvapit už na zítřejším zasedání FOMC, ale myslíme si, že zatím spíše jen naznačí, že je pravděpodobnost dalšího kola kvantitativního uvolňování vyšší a že počká na reakci trhu a politiků na poslední vývoj a také na další makroekonomické údaje ukazující na trendy ve vývoji americké ekonomiky. Pokud by však přece jen došlo k vyhlášení kvantitativního uvolňování číslo 3 už zítra, měl by negativně
reagovat dolar a pozitivně riziková aktiva. 

- Celkově je dnešní ranní reakce trhů na víkendové události pozitivní především kvůli oznámení ECB (v souladu s naším pohledem). Ceny italských (viz. graf) a španělských dluhopisů rostou, evropské akciové indexy jsou také asi 1,5% v plusu (nejvíc roste španělský index). 

- S&P downgrade (a potenciálně QE3) bude pravděpodobně tlačit na další oslabování USD vůči EUR. To by byl další negativní moment pro ekonomiky EU (horší podmínky pro export). 

- U akcií předpokládáme stabilizaci, když snížení ratingu USA má paradoxně  pozitivní dopad na rizikové prémie prostřednictvím urychlení rozhodování ECB. Nadále ale očekáváme preferenci velkých stabilních společností, které nejsou příliš citlivé na ekonomické zpomalení (v ČR např. Komerční banka, Telefónica ČR, částečně ČEZ). Komerční banka může dále benefitovat z poklesu výnosů na Italských dluhopisech.
Více opatrný trh pravděpodobně zůstane ke komoditním titulům a titulům citlivým na vývoj hospodářství (například NWR, CME, Unipetrol).
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688