Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  01.08.2011 10:59:35

Markit/HSBC: Růst výrobního sektoru zpomaluje již 6. měsíc v řadě

Shrnutí

Růst českého výrobního sektoru na počátku třetího čtvrtletí dále zpomaloval. Podle aktuálních údajů PMI®, zpracovaných pro banku HSBC společností Markit, se celkové podmínky v české výrobní sféře zlepšily nejméně od ledna 2010. Nové zakázky vzrostly oproti červnu jen lehce a výstupní ceny firem se zvýšily jen mírně. Inflační tlaky na vstupní náklady výrobců ovšem nadále oslabovaly a dosáhly nejnižší úrovně za osmnáct měsíců, zatímco rozpracovanost a zaměstnanost dále rostly.

Hlavní Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru. Sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Hodnoty nad 50 bodů poukazují na všeobecné zlepšení podnikatelských podmínek.

PMI v červenci již po třetí měsíc za sebou klesl, tentokrát na 53,4 bodu. To je nejhorší výsledek od ledna 2010. Všech pět složek indexu přispělo ke snížení hlavního indexu. Stávající úroveň PMI je pořád nad dlouhodobým průměrem průzkumu (52,9 bodu), ovšem pod trendem před hospodářskou krizí (54,1 bodu do června 2008).

V červenci se růst nových zakázek zpomalil již popáté za šest měsíců. Aktuální nárůst nových objednávek byl nejslabší od prosince 2009 a dostal se pod historický průměr průzkumu. Během července rovněž došlo oslabení růstu nových exportních zakázek.

Pomalejší nárůst nových zakázek se v červenci promítl i do dalšího oslabení růstu výroby. Tempo růstu výroby oslabuje nepřetržitě již šest měsíců, což je v historii průzkumu bezprecedentní. Přesto však rozpracovanost v posledním měsíci silně vzrostla, což by v krátkodobém horizontu mělo podpořit výrobu.

Komentář

Dr Murat Ulgen, hlavní ekonom HSBC pro střední & východní Evropu a subsaharskou Afriku, komentoval výrobní průzkum PMI v České republice slovy:

„Růst výroby v České republice v červenci nadále oslaboval, hlavní index opět poklesl k dlouhodobému průměru, ovšem zůstal nad neutrální úrovní ve výši 50 bodů. Během sledovaného měsíce poklesly takřka všechny složky indexu, přičemž k největšímu propadu došlo u nových zakázek a zaměstnanosti. Obzvláště zpomalení v nárůstu zaměstnanosti svědčí o tom, že výrobci očekávají, že na slabém růstu z druhého čtvrtletí se nic nezmění ani ve třetím čtvrtletí. Zatímco zásoby hotových výrobků na skladě během měsíce stagnovaly, zpomalení růstu nových zakázek a nových exportních zakázek přimělo výrobce zvyšovat výrobu pomalejším tempem. Na druhou stranu je nutno říci, že se zpomalení pozitivně promítlo do oslabení inflačních tlaků, přičemž dále poklesly indexy cen vstupů i výstupů.“

 

Klíčové body

·         Růst výroby nejslabší od prosince 2009

·         Objem nových exportních zakázek lehce stoupl

·          Ceny výstupů se zvýšily pouze mírně

 

V červenci se ovšem udržel růst zaměstnanosti. Tempo růstu zaměstnanosti v sektoru zůstává solidní, přestože pokleslo na nejnižší úroveň za 11 měsíců.

Inflační tlaky v červenci oslabily. Průměrné ceny vstupů rostly nejpomalejším tempem od ledna 2010, po rekordně rychlém nárůstu v březnu. Nárůst cen hotových výrobků naopak klesl na prakticky zanedbatelnou úroveň. Firmy hlásí vyšší konkurenční tlaky, které plynou z celkového zpomalení v růstu nových zakázek.  

                                                                                               

Dr Murat Ulgen, hlavní ekonom HSBC
východní & střední Evropa a subsaharská Afrika

Trevor Balchin, vedoucí ekonom Markit

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688