TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  29.07.2011 13:45:06

Lidovci a zelení by nahradili Věci veřejné ve sněmovně, ukázal průzkum Factum Invenio

PRAHA (MEDIAFAX) - Pětiprocentní hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny by v současnosti překročila KDU-ČSL a Strana zelených. Ve sněmovně by nahradily vládní Věci veřejné, vyplývá z volebního modelu, který v pátek zveřejnila společnost Factum Invenio.

Volební průzkum ukázal, že by Věci veřejné získaly 3,7 procenta hlasů, zatímco ve volbách před rokem se mohly pochlubit téměř jedenáctiprocentní podporou voličů.

Do sněmovny by se naopak podívali zástupci Strany zelených. Tu by podle volebního modelu poslaly do sněmovny hlasy 5,2 procenta lidí. Lidovci by do dolní komory zamířili díky podpoře 5,5 procenta voličů.

Oproti rok starým výsledkům voleb si nepohoršily jen Věci veřejné, ale celá vládní koalice. Kromě Věcí veřejných, které ztratily 7,2 procentního bodu, se nedaří ani ODS. Ta by oproti roku 2010 ztratila 3,5 procenta hlasů, TOP 09 by přišla o dvě procenta. Občanským demokratům by tak v současnosti dalo svůj hlas 16,7 procenta voličů, TOP 09 pak 14,7 procenta.

Výrazně si polepšila opozice. ČSSD se zvýšila podpora o sedm procent na 29,1 procenta hlasů, KSČM pak o pět procentních bodů na 16,3 procenta hlasů. Komunisté by tak při rozdělení mandátů získali 39 poslanců, tedy stejně jako v současnosti vládnoucí ODS.

Celkově stoupá podpora malých stran. Vedle KDU-ČSL a Strany zelených jsou to Pravý blok nebo Strana svobodných občanů. Ani jedna však nepřekročila hranici dvou procentních bodů. Celkem by podle volebního modelu rozdali lidí neparlamentním stranám 12,5 procenta hlasů.

V případě, že by se konaly volby v červenci, nejvíce křesel by získala v Poslanecké sněmovně ČSSD. Zastupovalo by ji 73 zákonodárců. Shodně, 39 poslanců, by získala ODS a KSČM. Vládní TOP 09 by měla 33 zástupců, lidovci devět a zelení sedm.

Průzkum uskutečnila společnost Factum Invenio v polovině července na reprezentativním vzorku 904 lidí ve věku od 18 let, získaném kvótním výběrem.

Tomáš Paták, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688