Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.07.2011 13:32:09

Přezkum EK vyvrací jakékoliv pochybnosti o privatizaci minoritního podílu státu v OKD

Evropská komise vydala 8. července 2011 zprávu o přezkumu stížnosti Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ. V té se zabývala otázkou, zda v roce 2004 při privatizaci 45,88% podílu státu v OKD do rukou tehdejšího Karbon Investu došlo k tzv. státní podpoře. Přezkum má naprosto jednoznačné závěry:

ü       ke státní podpoře nedošlo,

ü       cena, za kterou stát své akcie prodal, byla spravedlivá,

ü       v ocenění majetku k žádnému pochybení nedošlo.

 

“Jsme potěšeni, že komise potvrdila náš dlouhodobě zastávaný názor, a vlastně jen zopakovala své stanovisko zastávané již v minulosti. Doufáme, že po nedávném vítězství v arbitráži se státem tím byla udělána skutečně konečná tečka za všemi spekulacemi,” řekl dnes Tony Aksich, generální ředitel RPG Byty.

 

Evropská komise se ve svém přezkumu zabývala stížností Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ do nejmenších podrobností a zabývala se zejména privatizační cenou a znaleckými posudky.

 

Cenu 4,1 miliardy , kterou stát v roce 2004 obdržel za svých 45,88% akcií OKD, označila Komise za tržní hned z několika důvodů:

1)      Tato cena zhruba odpovídala tehdejší ceně volně obchodovaných akcií OKD na pražské burze.

2)      Vedle nabídky Karbon Investu nabízela za státní podíl velmi podobnou cenu i společnost Penta Investments, což jasně ukazuje, že privatizační cena  odpovídala tehdejší tržní hodnotě OKD.

3)      Cena 4,1 miliardy byla vyšší než cena stanovená dvěma nezávislými znaleckými posudky a dokonce i vyšší než cena stanovená českým Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

 

Znalecké posudky, které si pro účely privatizace nechal zhotovit český stát, Komise ověřila a označila je za správné a nezávislé. Z nesprávný naopak označila posudek, který si nechalo zhotovit Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ.  Podle Komise tento posudek zadaný sdružením údajně zastupujícím přímo samotné nájemníky – paradoxně – neozhlednil předkupní právo nájemníků, za které sdružení bojuje! Posudek z roku 2006 zhotovený pro potřeby rozdělení tehdejšího OKD, označila komise za nerelevantní. Ve svém přezkumu Evropská komise výslovně uvádí “Hodnota akcií OKD by tudíž nemohla být adekvátně určena pouze součtem hodnot aktiv OKD.” To je přesný opak toho, co trvdí sdružení nájemníků.

 

“Doufám, že bude tento dokument Evropské komise zveřejněn. Je napsán velmi srozumitelným jazykem a jasně demonstruje způsob, jakým Komise uvažuje. Ten je na hony vzdálen nesmyslným spekulacím, které si občas můžeme přečíst v českých médiích. Pokud by si podobný dokument přečetl např. Lubomír Zaorálek ještě před tím, než se podílel na podání stížnosti Evropské komisi na Českou republiku, mohla Česká republika ušetřit nemalou částku, kterou musela mimo jiné i kvůli panu Zaorálkovi zbytečně utratit za právní zastoupení,” uzavírá Tony Aksich.

Zdroj: TZ RPG Real Estate

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688