TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.07.2011 13:50:06

Vedení parku: Západní Šumava může být kvůli kůrovci za tři roky bez smrků

MediafaxVIMPERK (MEDIAFAX) - Podle vedení NP Šumava může být při pokračující kůrovcové kalamitě bez zásahů západní část hor během tří let úplně bez smrků. Zástupci vedení parku řekli v úterý novinářům, že není možné nyní kůrovce zastavit bez těžby a vzniku velkých bezlesých holin, zároveň také nehodlají aktivistům ustoupit.

Pro vznik nynější katastrofální situace měl podle parku vliv především souběh nepříznivých okolností v minulosti i současnosti. "Na Šumavě je špatná druhová skladba lesa. Zatímco přirozený podíl smrku byl v minulosti 40 procent a byl přirozený, v současné době je na Šumavě 80 procent smrku. V západní části, kde se kůrovec šíří nejvíce, se podíl smrku blíží 100 procentům," řekl náměstek ředitele parku Jiří Mánek.

"Dalším z důvodů je nekompetentní rozhodování a napříč celým spektrem orgánů v klíčovém období po roce 2007, kdy byly vytýčeny bezzásahové zóny a po orkánu Kyrill se ponechalo 200 tisíc kubíků dřeva bez zpracování, to byla obří líheň kůrovce," upozorňuje ředitel parku Jan Stráský.

Vedení parku chce proto pokračovat v razantním postupu proti kůrovci. "Vzniku holin nezabráníme, musíme vjet do lesa s technikou a pilami. Odlesněné plochy chceme zalesnit co nejodolnější skladbou stromů, především chceme Šumavě vrátit její přirozené druhy, to je buk a jedle," uvedl náměstek Mánek.

Zatímco v jižní části Šumavy se postup kůrovce mírně utlumil díky pestřejší skladbě lesa a zničení většiny smrkových porostů, katastrofální je podle parku situace na západě národního parku. "Tam zcela chybí přirozené bariéry smíšených a listnatých lesů. Navíc je v příhraničí velká bezzásahová zóna, ta je velkým zdrojem kůrovce. Nešťastné řešení je vytvoření ostrůvkovitých bezzásahových zón směrem do vnitrozemí, ty způsobují další masivní rozsev kůrovce do okolí. Kůrovec tu mění i své chování a napadá stromy mladší 60 let. Právě tady není při současné gradaci možné kůrovce zastavit bez vzniku holin," doplnil Mánek.

Park proto hodlá pokračovat v zásahu i na lokalitě na Ztraceném u Modravy, kde v těchto dnech je kolem třiceti aktivistů rozhodnutých zásahu zabránit.

"Neustoupíme jim, během týdne začneme znovu kácet. Práce jsme přerušili kvůli likvidaci následků vichřice ve středu minulý týden, ale těžaři s technikou se vrátí. Bude-li to nutné, požádáme o pomoc policii, aktivisté překračují zákon a v oblasti nemají co dělat, pokud tam práce začnou. Zásah je nutné do 14 dnů dokončit a označených tam ke zpracování je asi 3000 stromů," sdělil ředitel Stráský.

Razantní postup parku vítají šumavské obce. "V roce 2003 navštívilo Šumavu během turistické sezony 1 850 000 lidí, loni to bylo jen 850 tisíc lidí. Je to přímý důsledek toho, jak Šumava vypadá, i když ekologičtí aktivisté tvrdí, že na turistický ruch Šumavy nemá kůrovec vliv," upozornil starosta Modravy Antonín Schubert (nez.).

Dobrin Stojcev, stojcev@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688