TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.07.2011 08:03:01

Šéf ČSSD Sobotka ve sněmovně oněměl, komunistu Opálku posílali kolegové na letadlo

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Šestihodinovou debatu o důchodové reformě ve středu ve sněmovně oživily dva momenty. Během prvního předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi při kritice vlády selhal mikrofon, při druhém začali další zákonodárci posílat řečnícího poslance Miroslava Opálku (KSČM) na letadlo do Ostravy.

"Ale tato vláda zdaní všechny proto, aby realizovala důchodovou reformu pro horní vrstvu deseti možná dvanácti procent obyvatel. Kde je logika? Kde je spravedlnost?" prohlašoval s důrazem ve hlasu šéf sociálních demokratů, když v tom sněmovna najednou utichla. Pro Sobotku to byl už druhý den v řadě, když mu v dolní komoře parlamentu přestal fungovat mikrofon. Stejnou situaci, kdy se mu smáli členové vlády za zády, prožil už v úterý při jednání o zdravotnické reformě.

"Pane poslanče, jestli váš mikrofon opět nedojde, tak požádám techniku, aby se na to podívala. Zdá se mi, že to jsou nějaké temné síly, protože já jsem naštěstí měla své ruce docela blízko u těla," reagovala na situaci místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09), která v tu chvíli schůzi řídila. Právě v moci předsedajícího je přitom poslance u řečnícího pultu svým technickým zásahem umlčet.

Po smíchu v sále a krátké pauze se Sobotka dostal opět ke slovu: "Ano, v tuto chvíli to funguje. Já jsem, paní místopředsedkyně, racionální člověk, na rozdíl od vás nevěřím v temné síly. Myslím si, že to bude spíše technický problém a bylo by dobře, kdyby se tímto technickým problémem tady v Poslanecké sněmovně konečně začal někdo zabývat." Jeho přání technici sněmovny vyslyšeli a během polední pauzy začali mikrofon prověřovat.

Komunistický poslanec Miroslav Opálka vystoupil v rozpravě dvakrát, jeho vystoupení po obědě přitom svojí hodinovou stopáží připomínalo obstrukci. Některé kolegy v poslaneckých lavicích vodopád jeho slov začal po 45 minutách už znervózňovat.

"Slyším tady od kolegy (Vladislava) Vilímce (ODS), jestli mi neletí letadlo," prohlásil Opálka a sálem se opět rozlehl smích. Opálka totiž patří mezi poslance, kteří i v tomto volebním období využívají sněmovnou proplácených letů mezi Prahou a Ostravou.

"Prosím, aby kolegové tady nevedli debatu jiným způsobem než povoleným," pokáral úroveň debaty místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Využiji repliku na tuto narážku aspoň k tomu, abych vysvětlil, že se tady hovoří, kolik ta letadla stála," reagoval na slova Zaorálka Opálka. Poslanci unavení jeho předchozím monotónním projevem přitom viditelně pookřáli.

"Musím říci, že to bylo jenom takové přesouvání peněz z jedné kapsy státní pokladny do druhé. Protože příjmy těch společností jako jsou aerolinie, letiště byly samozřejmě státní, případně krajské," hájil využívání poslaneckých cestovních výhod zástupce KSČM. Připomněl přitom, že do státní pokladny šla i daň z přidané hodnoty a spotřební daň. "V podstatě to bylo stejné jako jezdit vlakem," obhájil způsob svého cestování z pohledu státu Opálka.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688