TNBiz (TN.cz)
Daně a účetnictví  |  29.06.2011 13:30:05

Sněmovní rozpočtový výbor souhlasí se zvýšením DPH (29.6.2011)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci rozpočtového výboru v poměru 14 ku devíti souhlasí s novelou o zvýšení DPH. Od roku 2012 by se podle předlohy měla zvýšit dolní sazba DPH na 14 procent a od roku 2013 by se měly obě sazby DPH sjednotit na 17,5 procenta.

Dodatečné výnosy z DPH mají posílit rezervní fond určený na důchodovou reformu.

Opoziční poslanec Jiří Dolejš (KSČM) tvrdí, že možná k přílivu peněz do důchodového systému nedojde. Narážel na plánované snížení vrchní hranice DPH z 20 na 17,5 procenta. Ministerstvo financí si stojí na svém a tvrdí, že podle analýzy zisk bude. "Pokud první krok bude znamenat zvýšení nárůstu inkasa o 100 bodů, tak ten druhý krok představuje okolo minus 20 bodů, sumárně to vychází na plus 80," uvedl Ladislav Minčič, první náměstek ministra financí.

Zatímco dosud měl být účet plněný hypotetickým přebytkem mezi vyplacenými důchody a vybranými příjmy z důchodového pojištění, nově sem má jít 7,2 procenta příjmů z DPH připadající na státní rozpočet. Při očekávaných daňových příjmech v roce 2012 by do rezervy mohlo jít zhruba 15 miliard korun.

Snížená sazba DPH v současnosti platí pro potraviny včetně nápojů, krmiva pro zvířata, léky, dětské pleny a autosedačky, knihy, noviny a časopisy. Méně jsou dosud daněné také pomůcky pro zdravotně postižené. 10procentní daň zatím stát vybírá také z dopravy, ubytovacích služeb i sociální a zdravotní péče, pokud není od daně úplně osvobozena. Do nižší sazby DPH patří rovněž služby posiloven, provozování solných jeskyní nebo pohřební služby.

"Důsledky na konečné spotřebitele budou negativní," přiznal na jednání Minčič, podle kterého jde ale o nutnou změnu vzhledem k dlouho očekávané reformě penzí.

Zvyšování daní plánuje vláda vybraným skupinám obyvatel, zejména rodinám s dětmi, částečně kompenzovat. Nárok na daňové zvýhodnění se rodiči na vyživované dítě v jeho domácnosti zvýší z 11 604 korun o 1800 korun za rok, tedy o 150 korun měsíčně. Strop pro související daňový bonus má vzrůst o 8100 korun z 52 200 na 60 300 korun.

"Předpokládáme dopad na čtyřčlennou rodinu podle struktury spotřeby mezi 300 a 500 korunami měsíčně. Dvě děti jsou 300 korun, takže je to velmi významná kompenzace," uvedl dříve ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Daňové změny kalkulují také s přerozdělením peněz vybraných na DPH mezi stát, obce a kraje. Zatímco v roce 2012 se má poměr vychýlit mírně ve státní prospěch, podíl pro samosprávy se sníží.

"DPH je jednou z centrálních redistribučních daní, které jsou sdílené, a o které se stát dělí s rozpočty krajskými a obecnými. Je potřeba upravit koeficienty, aby všechny dodatečně vybrané peníze šly na zvláštní účet na důchodovou reformu," zmínil dříve Kalousek.

Kraje si z koláče vybrané DPH mají místo letošního 8,92 procenta ukousnout jen 8,29 procenta, u obcí je propad výraznější - z 21,4 procenta na necelých 20 procent. Protože mají ale celkové příjmy z DPH vzrůst, obce i kraje si celkově zřejmě polepší. Pro obecní rozpočty by zvýšení daně mělo znamenat přínos ve výši 4,5 miliardy, pro kraje zhruba dvě miliardy korun.

Sněmovní výbor schválil také přílepek ministerstva, který by měl bojovat proti daňovým únikům zejména v oblasti pohonných hmot. "Jde o technický návrh," uvedl Minčič.

V rámci legislativního plánu je každoročně navrhnutá novela daně z přidané hodnoty. "Aby mohla učesat nebo urovnat novinky, které byly uvedeny v předchozím roce," dodal. Daná úprava je co nejvíce zkrácená, aby v ní byla jenom nezbytná ustanovení, která jsou potřebná pro plátce DPH. Podle ministerstva by se v případě neschválení nacházely najednou v legislativním řízení dvě novely o dani z přidané hodnoty, přičemž by obě měly začít platit od roku 2012.

Věci, které snesou odklad, by tak upravila další novela, která by platila od ledna 2013.

Jan Drahorád, Filip Nachtmann, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Út 14:40  Specialista/ka v oblasti účetnictví podnikatelů MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688