TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  20.06.2011 12:15:07

Šéf Evropského parlamentu Jerzy Buzek představil koncepci unijního rozpočtu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Efektivnější využití prostředků, nové finanční zdroje rozpočtu, ale i změny v rozpočtové struktuře patří mezi klíčové oblasti koncepce víceletého finančního rámce EU. Tu v pondělí na konferenci s názvem Finanční perspektiva Evropské unie představil předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek.

"Unijní rozpočet musí odrážet ctižádostivé cíle Evropské unie," uvedl Buzek. Koncepci restrukturalizace finančního rámce dělí do čtyř základních kapitol.

Členské státy musí podle jeho slov přijmout zásady vnitřních politik, jako je například politika zaměstnanosti a řízení zdrojů, tak aby byla schopna dosáhnout cílů stanovených ve Strategii EU 2020, uvedl Buzek.

Nezbytnou součástí je podle předsedy Evropského parlamentu vzhledem ke globálnímu tempu rovněž lepší využití zdrojů. "Evropa se musí zamyslet, jak lépe využít evropského rozpočtu. Evropa není spořitelnou, ale jakousi investiční bankou," uvedl Buzek a dodal, že 94 procent rozpočtu Evropské unie, se členským státům vrací v podobě investic. Zbylých šest procent finančních prostředků jde na pokrytí administrativy.

Pokud by měly být zajištěné všechny cíle, musel by být unijní rozpočet na rok 2013 navýšen podle Buzka o pět procent. "To by znamenalo, navýšení příspěvku členských států o 0,1 procento," vysvětlil.

Předseda Evropského parlamentu zmínil i důvody, které Evropské unii brání v dosažení stanovených cílů.

"Na rozdíl od USA, kde členské státy přispívají 25 procenty hrubého národního produktu, členské státy Evropské unie přispívají pouhým jedním procentem," upřesnil Buzek. Současné trendy v některých státech, jsou oproti USA opačné, neboť se státní rozpočet snaží bránit a příspěvky do unijního rozpočtu nenavyšovat. Tyto kroky nejsou podle něj správné a brání Evropské unii v dynamickém rozvoji.

Klíčovou oblastí v definování finančního rámce Evropské unie je podle předsedy Evropského parlamentu i nalezení nových finančních zdrojů. "Je to sice kontroverzní téma, ale potřeba nových zdrojů je nanejvýš aktuální," řekl Buzek.

"Nové zdroje nemají být získávány zvyšováním daní, měly by naopak vést ke snížení daní v jednotlivých členských státech," prohlásil Buzek. Systém vlastních zdrojů by podle něj byl rovněž spravedlivější a transparentnější.

"Chceme-li na globální změny reagovat lepším způsobem, měli bychom být silnější a rychleji koordinovatelní," dodal Buzek.

Jerzy Buzek během svého příspěvku zmínil i aktuální diskuse nad finanční pomocí Řecku. "Měli bychom členské státy podporovat, neboť naše ekonomiky jsou navzájem provázané. Náklady na zabezpečení stability eurozóny jsou nižší, než na případný pád eurozóny," uzavřel Buzek.

Pondělní konference v Senátu se zúčastnila řada předních odborníků. Se svými příspěvky vystoupili předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), místopředseda Strany evropských socialistů Vladimír Špidla, ekonomové Petr Zahradník a Michal Mejstřík, ale i stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD).

Petra Hrubá, hruba@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 15:48  Oslavy Roku české hudby v Brazílii mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688