Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.06.2011 10:17:59

NWR: start projektu Debiensko

NWR řeklo, že schválilo start projektu Debiensko v Polsku. Nový důl má 190 mil. tun zásob, což je v souladu s dřívějšími odhady. V Debiensku se bude těžil ročně 2 mil. tun uhlí – tj. sice v souladu s naším modelem, ale současně i na spodní hranici společností dříve uváděného výhledu s rozpětím 2-3 mil. tun. Začátek těžby je očekávaný v roce 2017, což je později, než dříve uváděných 2015/2016. Asi 12,5 % by mělo být energetické uhlí a 87,5 % koksovatelné (v souladu s očekáváním). Investiční náklady se očekávají v objemu 411 mil. € + 133 mil. € souvisejících provozních nákladů. To je v součtu více, než dříve odhadovaných 350-400 mil. € (NWR).

Celkově je prohlášení mírným zklamáním, protože těžba v Debiensku začne později a související náklady jsou vyšší o 161 mil. € (tzn. během šesti let 14,7 na akcii).

Petr Bártek


Ačkoliv se schválením projektu trh podle nás počítal, riziko nepokračování v projektu přece jen existovalo a schválení projektu je tak pozitivní zprávou. NWR očekává, že ještě letos „kopne do země“, první uhlí k prodeji by mohlo být k dispozici kolem roku 2017 a na plnou kapacitu (cca 2 mil. tun ročně) by důl měl naběhnout krátce poté. My jsme v modelu doposud počítali s mírně rychlejším rozvojem dolu (první těžba 2016) a také mírně vyšší roční průměrnou těžbou (2,3 mil. tun). Naopak pozitivní je očekávaný produkční mix dolu s cca 88% koksovatelného uhlí a 12% energetického uhlí (vs. náš model 80:20). NWR očekává rozvojový CAPEX na úrovni 411 mil. EUR (letos 50 mil. EUR), což je v souladu s předchozími informacemi, my v modelu počítáme s 425 mil. EUR. NWR také upozorňuje, že očekává provozní náklady v období před začátkem těžby (tj. cca do roku 2017) ve výši 133 mil. EUR (tj. v průměru kolem 20 mil. EUR ročně), což tedy dočasně sníží ziskové marže NWR vzhledem k tomu, že tyto náklady nebudou zatím kompenzovány výnosy z prodeje uhlíPolsku. Celkově kvitujeme schválení projektu, který je podle nás pro NWR klíčový vzhledem k poměru zásob uhlí v Debiensku k zásobám uhlí OKD, mírně negativně může trh reagovat na informaci o datu začátku těžby a výši provozních nákladů v období před spuštěním těžby v Debiensku.

Marek Hatlapatka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688