Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  17.06.2011 09:58:13

ČS - koment 17.6. - Řecko, Řecko, Řecko, makro z USA

ČR + Region

·          (PL) Polské mzdy v soukromém sektoru sice meziročně rostly o 4,1%, ale údaj je pod konsenzem trhu 5,35% i pod naším odhadem (ale jen málo J) 4,4%. Meziměsíčně klesly o 3,2%. Data tak nedodala další inflační impuls, o kterém ve středu Marek Belka mluvil, že je potřeba pro další možnost zvyšování sazeb. Zlotý během dne o necelé procento oslabil v reakci na tyto slabší data, snížení pravděpodobnosti brzkého hiku a také zvýšenému riziku kvůli eskalaci dluhové krize. Dnes vyjdou údaje pro PPI a průmysl. Očekáváme relativně nižší tempo oproti minulým hodnotám kvůli vysoké loňské bázi a zpomalení německého exportu.

Svět

·          EMU (D-1) Včera trhy zaplavily nové zprávy o Řecku, kde už to začíná vypadat fakt zle. Pokračuje krize řecké vlády, které utekli dva poslanci a stále trvají spekulace o výměnách na ministerských postech. Němci prý žádají, aby rozhodnutí o přijetí druhého záchranného balíku bylo odsunuto na září s argumentem „nevíme, co dělat, tak získejme víc času.“ Chtějí prý i donutit ratingovky, aby nebyly tak striktní ohledně reprofilace/restrukturalizace dluhů. Jejich současný názor je totiž ten, že změna řeckých závazků, ať by se jí říkalo jakkoliv, budou považovat za default, což by znamenalo rating D pro řecké bondy s  následky pro bankovní sektor. Jednak nevíme, jak by chtěli Němci ratingovky přesvědčit (navíc – není to tak dlouho, co byly kritizovány pro měkkost svých ratingů…) a také si myslíme, že v září už bude opravdu pozdě. Světové akcie klesly na 3M minimum, oslabovaly CEE měny i ojro. Schválně, kdy to Řekové zabalí. Lehmani krachli v pondělí 15., takže Řecko by mohlo v pondělí 20., ať se to budoucím generacím hezky pamatuje, co myslíte?

·          US(D-1) Čísla pro nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti překvapivě dobrá, oproti minulému týdnu klesly o pěkných 16 000 na 414 000.  Čtyřtýdenní průměr ale setrval na mizerných 424 750 kvůli špatným hodnotám z minulých týdnů. Pozitivně překvapil růst stavebních povolení v květnu o 8,7% na 612 000 oproti očekávaným 545 000, což je nejvyšší hodnota od prosince. Na burzách nicméně převládla skepse nad vývojem v Evropě, a tak otevíraly s mírnou ztrátou. Doláč naopak mírně posiloval a dosáhl měsíčního maxima vůči euru 1,4071. Odpoledne zkazil náladu index filadelfského Fedu, podle kterého průmyslová aktivita v okolí Filadelfie klesla na nejnižší úroveň od července 2009. Trh očekával růst na 6,8 bodu – skutečná hodnota -7,7 bodu.

 

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688