TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.06.2011 19:10:07

STÁVKA V DOPRAVĚ: Jih Moravy stávka dopravců neochromila, lidé jezdili náhradními spoji zadarmo

Mediafax

BRNO (MEDIAFAX) - Stávka dopravců nezpůsobila na jižní Moravě žádný chaos. Lidé cestovali do práce jinak než veřejnou dopravou, případně si vzali volno nebo si dvěmi dny dovolené prodloužili víkend, řekl ve čtvrtek agentuře Mediafax jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Problémy podle něj nehlásili policisté, nemocnice ani školy. "Místo ředitelského volna jsme školám na jižní Moravě doporučili neúčast žáků vyřešit omluvenou absencí," řekl Hašek.

Regionální autobusová doprava fungovala bez problémů. "Ranní náhradní autobusy, které jezdily místo vlaků, byly obsazeny asi z poloviny, více plné jezdily odpoledne, když se lidé vraceli z práce a rozkřiklo se mezi nimi, že vše funguje bez problémů," řekl agentuře Mediafax Jaromír Holec, ředitel společnosti Kordis, která má na jižní Moravě na starosti integrovanou dopravu.

Husto nebylo ani na jihomoravských silnicích - policie zaznamenala dva nejnižší stupně provozu. "Frekvence automobilů odpovídala víkendové dopravní situaci," řekla Mediafaxu mluvčí brněnské městské policie Denisa Kapitančiková.

České dráhy nasadily v kraji místo vlaků 100 autobusů - 64 zajistili železničáři samy, šest přidala armáda a 30 sehnalo hejtmanství. "Autobusy jsme nasadili především na páteřní železniční linky, které vedou z Letovic přes Brno do Sokolnice, z Tišnova přes Brno do Rousínova a z Brna přes Břeclav do Hodonína," řekl ředitel brněnského přepravního centra Českých drah Pavel Karšulín. Náhradních spojů využilo podle něj jen asi dvacet procent lidí, kteří vlaky ve všední den běžně jezdí.

Brněnský železniční uzel zůstal podle Karšulína téměř opuštěný - v normálním režimu přitom projde hlavním nádražím ve všední den až 50 tisíc lidí. "Mám obavu, že hlavními poraženými dne jsou prodejci pečiva a občerstvení, kteří krátce po poledni naštvaně zavírali stánky a odepisovali rychle se kazící zboží," řekl Karšulín.

Zkrátka naopak podle všeho nepřišli ti Brňané, kteří se rozhodli ve čtvrtek jezdit bez zaplacení jízdného. Dopravní podnik totiž odvolal z tramvají a městských autobusů revizory a pověřil je úkoly spojenými s informováním cestujících. Zatím blíže nespecifikovaných náhrad za odřeknuté spoje se dočkají i lidé, kteří vlastní předplacené jízdenky nebo průkazy. "Máme už vypracovaný manuál, podle kterého lidí odškodníme," řekl agentuře Mediafax Karšulín.

Incidenty neřešila ani policie. Informace některých médií o konfliktu u brněnského hlavního nádraží označil náměstek krajského policejního ředitele Miloslav Machát za smyšlené. "Dva lidé se pouze verbálně chytli při začátku stávky před nádražím. Slovní roztržka skončila podáním ruky," řekl Machát. Za liché označil rovněž informace o chystané blokádě aktivistů, kteří chtěli odpoledne podpořit stávkující dopravce zatarasením křižovatky Úvozu s Gorkého ulicí na Veveří. "Přišli tam čtyři lidé a příslušníci antikonfliktního týmu jim úmysl během pár minut rozmluvili," řekl Machát.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688