TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  15.06.2011 16:00:13

Soud developerovi ECM zakázal nakládat s majetkem

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Městský soud v Praze ve středu zakázal developerské společnosti ECM bez předchozího souhlasu insolvenčního správce nakládat s majetkovou podstatou a s jakýmkoliv majetkem, kdy hodnota majetku přesáhne částku 150 000 . Agentura Mediafax to zjistila z internetové verze insolvenčního rejstříku.

Kromě toho je insolvenční správce developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM) povinen vyžádat si k souhlasu s nakládání s majetkovou podstatou a majetkem v hodnotě vyšší než pět milionů korun stanovisko prozatímního věřitelského výboru.

Dceřiné společnosti ECM jsou podle materiálu "povinny zdržet se nakládání se svým majetkem, a to jen pokud jde o právní úkony spočívající v prodeji, výměně, pronájmu, vkladu, zastavení anebo jiném převodu nebo zatížení majetku v hodnotě přesahující 5 000 000 . S tímto majetkem jsou oprávněny nakládat pouze po předchozím souhlasu insolvenčního správce dlužníka ECM Real Estate Investments, který je povinen si k takovému souhlasu vyžádat předchozí schválení prozatímním věřitelským výborem dlužníka," stojí ve verdiktu soudu.

Návrh na předběžné opatření soudu dodali velcí věřitelé. Ti žádali soud, aby zadlužené firmě a jejím dceřiným společnostem zakázat prodej majetku bez souhlasu insolvenčního správce a prozatímního věřitelského výboru.

Developer ECM je v úpadku od 24. května, insolvenčním správcem soud ustanovil pražského advokáta Ivo Halu. Přezkumné jednání a první schůze věřitelů se uskuteční 20. července 2011.

Městský soud v Praze zahájil s ECM insolvenční řízení 11. dubna, a to na návrh České spořitelny. Ta chce po ECM bezmála 194 milionů korun. Soud sice už druhý den návrh odmítl s tím, že neobsahuje všechny náležitosti, které obsahovat má, po odvolání ale 22. dubna změnil verdikt tak, že se návrh neodmítá. Insolvenční řízení proto pokračuje dál.

K řízení se 20. dubna připojila i Volksbank CZ. Její pohledávka vůči ECM přesahuje 104,8 milionu korun, přičemž po splatnosti déle než tři měsíce je ale jen 2,3 milionu korun. Připojila se k němu i společnost Conseq Investment Management, vlastní insolvenční návrh podala i sama ECM.

Největší pohledávku dosud přihlásila Astin Capital Management, a to na 3,1 miliardy korun. Jde o dluhopisy developera.

Firma čelí insolvenčnímu řízení už podruhé. Poprvé tomu bylo od začátku listopadu 2010, kdy návrh soudu dodala Burzovní společnost pro kapitálový trh. Ta po ECM tímto způsobem požadovala vyplacení úroku z vydaných dluhopisů. Šlo o 234 tisíc korun. Firma ale o měsíc později návrh stáhl a soud řízení zastavil.

Developerská společnost ECM, která na českém trhu působí od roku 1991, se v poslední době potýká s velkými problémy, a to hlavně kvůli stále se prohlubující ztrátě. Některé nemovitosti proto developer prodává. Loni v květnu například prodal City Empiria i s přilehlým konferenčním centrem. Na konci 2009 prodal i kancelářskou budovu City Tower na pražské Pankráci. V roce 2010 firma prohloubila ztrátu na 94,5 milionu eur (zhruba 2,3 miliardy korun).

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688