Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.06.2011 10:24:30

ČS - HDP ani inflace netlačí ČNB k okamžitému zásahu do sazeb

Dnes byl zveřejněn  finální údaj za HDP v 1Q/11. Ekonomika dle dat ČSÚ vzrostla q/q o 0,8% q/q, více než náš původní odhad +0,5% q/q (to byl i medián trhu). R/r růst v 1Q/11 dosáhl +2,8%. Nevyplnila se tak obava některých pozorovatelů z toho,  že ekonomika pod vlivem vypadnutí boomu solárních elektráren z čísel a pod vlivem fiskální restrikce mezikvartálně v 1Q/11 poklesne. Je však pravdou, že ČSÚ znovu revidoval tempa růstu jednotlivých složek HDP za minulá čtvrtletí, což trochu znesnadňuje porovnání i hodnocení minulých prognóz.  

 

·         Na ilustraci: poptávka domácností ve 4Q/10 dle původních dat z března poklesla q/q o 1,3%, dle dnes zveřejněných dat  však již v té samé době o 0,4% rostla. Vzhledem k úpravám zejména v 1H/10 však ani tato revize směrem nahoru nestačila – poptávka domácností tak za celý rok 2010 nevzrostla o 0,3%, jak naznačovala březnová data, ale naopak  o desetinu procenta poklesla. Celoroční růst HDProce 2010 se však nezměnil – je stále 2,2%.  

 

·         S tím, že se dnes zveřejněná data můžou do budoucna změnit, konstatujeme, že  na nabídkové straně ekonomiky se na růstu reálné HPH o 3,5% podílel ze 4/5 zpracovatelský průmysl. Na poptávkové straně byl q/q růst tažen dle očekávání čistým exportem (CZK 36 mld. vs. 32 mld. ve 4Q/10) a překvapivě stále i zásobami (+14 mld. SA, q/q). Naopak, poptávka domácností  poklesla o 0,7% a poptávka vlády o 0,8% q/q – to je důsledek fiskální konsolidace. Fixní investice sice mezikvartálně poklesly (solární boom), ale jenom o 3%, což bylo výrazně pod očekáváním: q/q celkové investice přidaly skoro 4%, když se investovalo do (nerezidenčních) budov a dopravních prostředků, a rostly zásoby.  

 

·         Z tohoto pohledu se hlavní příběh pro letošní rok zatím naplňuje: růst tažen průmyslem (exportem) a fixními investicemi do produkčních kapacit (což se projeví v dalších čtrvletích, když obrázek nebude zamlžován solárními panely, ale už teď je vidět, že se firmy probouzejí). 

 

·         Měnová politika: Data za 1Q/11 jsou tak lepší než co čekala ve své květnové prognóze ČNB (+0,3% q/q), zejména díky lepšímu vývoji investic. Naopak, poptávka domácností byla v roce 2010 slabší, než ČNB čekala (revize), pro 1Q/11 byla přesně -0,7% r/r, jak ČNB čekala (my čekali v dubnové prognóze -0,5% r/r). Z tohoto pohledu tak dnešní data za HDP nejsou nijak obrázek-měnící informací.

 

·         Dnes vyšla i data za květnovou inflaci. Navzdory očekáváním trhu i našemu (+0,3% q/q) se cenová hladina zvýšila o 0,5% m/m, když většinu překvapení obstaraly vyšší ceny potravin. R/r růst byl 2%. Ani z tohoto pohledu se nejedná o informaci, která by nutila ČNB okamžitě přistoupit ke zvýšení sazeb. Struktura inflace stále zůstala externí – poptávková inflace je stále záporná, růst cen je jenom díky palivům, potravinám a regulovaným cenám.

 

 

 

 
Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688