TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  05.06.2011 15:33:57

Ministr Šmerda: Dostavba D11 se může rozběhnout, až farmářka Havránková sklidí řepu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Přípravné práce na pozemcích klíčových pro dostavbu dálnice D11 začnou až ve chvíli, kdy farmářka Ludmila Havránková naposledy sklidí. V nedělní debatě České televize to uvedl ministr dopravy Radek Šmerda (nestr.), který zároveň přiznal, peníze na tuto stavbu jeho rezort zatím nemá.

"Miliardu a půl nemám," přiznal Šmerda při dotazu na částku, která je pro dovedení dálnice D11 do Hradce Králové nezbytná. Bez ohledu na zatím chybějící více než miliardovou částku může podle ministra dopravy začít archeologický průzkum. "Přípravné práce začnou v okamžiku, kdy paní farmářka sklidí řepu. Takto jsme se s ní i domluvili," dodal Šmerda.

Dohodu farmářka podle ministra dopravy podepsala už na začátku května, tedy měsíc před medializací zprávy. "Domluvili jsme se s paní Havránkovou, že to nebudeme prezentovat. Dohoda spočívá v tom, že ona si někde sežene pozemky, které vymění s Pozemkovým fondem. A my jsme jí nechtěli tuto směnu komplikovat, aby ze strany některých spekulantů nedostávala nabídky na něco, co by třeba nechtěla," vysvětlil Šmerda.

"Směněno ještě není. V tuto chvíli Pozemkový fond posuzuje pozemky, které si paní Havránková chce koupit, a vypadá to velmi dobře. Myslím si, že je to otázkou dvou měsíců, kdy bude i směněno," doplnil ministr dopravy.

Šmerda uvedl také, že na rozdíl od Havránkové není ještě vyřešený problém s její sestrou Jaroslavou Štrosovou, ale že i ten by měl brzy odpadnout. "Jedná se skutečně o minimální pozemek zhruba půl hektaru který stavbu jako takovou nemůže zmařit. Je to otázka spíš jednoho ze sjezdů z mimoúrovňové křižovatky," zmínil šéf rezortu dopravy.

Pozemek nevlastní jenom Štrosová, Havránková je jeho spoluvlastníkem. Ta podle Šmerdy slíbila ministerstvu dopravy pomoc. U prodeje pozemku by měla využít svého předkupního práva a následně ho prodat státu.

Ministr dopravy zmínil, že Havránková čelila v minulosti výhružkám a vydírání a navštěvovali ji politici za doprovodu developerů. Jejich jména ale ministr dopravy zveřejnit odmítl.

Farmářka Ludmila Havránková dostala podle dohody s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) za 11 hektarů 90 milionů korun, další pozemky má pak směnit s Pozemkovým fondem. Společnou řeč s ní zkoušelo nalézt 12 ministrů dopravy, uspěli až poslední dva - v tandemu se Šmerdou jednal ještě jeho předchůdce Vít Bárta (VV).

"V tuto chvíli jde o zprovoznění úseku 3,7 kilometru, z čehož 1,2 kilometru je už postaveno, ale neprovozováno, takže zbývá postavit zhruba dva a půl kilometru," uvedla už v pátek k dostavbě dálnice mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Pokud ministerstvo dopravy sežene peníze a dobře půjdou i geologické a archeologické průzkum, mohly by řidiči po D11 do Hradce Králové jezdit za dva, maximálně za dva a půl roku.

Jan Kálal, David Klempíř, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688