Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  24.05.2011 06:55:15

DOWER-D: KB, ČEZ, NWR - a Strauss-Kahn!

K současnému vývoji je jen velmi obtížné cokoli nového dodat. A brzké zlepšení očekávat nelze, viz grafy 1 až 3. Trhy se chovají tak, jak se chovají a  nejspíš se tak budou ještě nějakou chvíli chovat i dál.

Graf 1, Komerční banka, OS MACD a Bollingerova pásma k 23.5. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 23.5. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, NWR, OS MACD a Bollingerova pásma k 23.5. - pro zvětšení klikněte

Stejné "signály-nesignály" totiž vydávají  "svět" i technická analýza. Zázraky ani zlepšení v příštích dnech tedy nečekáme. Proč - i to je důvod zamyslit se nad širšími souvislostmi. Například nad skandálem Strausse-Kahna. Má větší dopad, než si možná zatím vůbec uvědomujeme.

Jedná se o víc než "jen" o (možná) napadenou pokojskou,  jedná se o hlubší střet starého s novým. Už před čtyřmi lety se rozvíjející země dožadovaly v MMF většího globálního vlivu a jejich kandidátem na šéfa MMF byl tenkrát, na návrh Rusů, Čech Josef Tošovský. Neuspěl. Teď po rezignaci Strausse-Kahna se situace opakuje a "nové" země se  hlásí o slovo znovu. A mnohem důrazněji než před čtyřmi lety. Zvlášť, když posun vlivu směrem na východ už zcela jasně potvrdila loňská dohoda ze summitu zemí G20, která formulovala plán na změnu hlasovacích poměrů v MMF. Sexuální skandál Strausse-Kahna tak nejspíš zasáhne daleko více věcí, než se zprvu na první pohled zdálo.

Už při výběru nového šéfa MMF se zjevně projeví změna síly globálních hráčů ve světové politice. K té došlo během nedávné finanční krize v mnohem větším rozsahu, než si dosud vůbec uvědomujeme. Západ si totiž musí konečně uvědomit, že ke krizi  došlo především v západních zemích, v Evropě a v USA. Východní Asie prošla otřesy na trzích poměrně hladce a východní ekonomiky většinově výrazně posílily. Význam Evropy tedy  zřetelně upadá (a Evropa si to stále neuvědomuje, byť jí to Barack Obama vytrvale připomíná) a bude pro ni velmi obtížné uhájit "zvykové právo" obsadit křeslo šéfa MMF svým kandidátem.

A co Tošovský? Už se o něm nemluví, ale historie se běžně neztrácí "jen tak" v historii. Už před poslední finanční krizí hrozilo, když Rusko nominovalo jako svého kandidáta na generálního ředitele MMF právě bývalého guvernéra ČNB a premiéra přechodné vlády Josefa Tošovského, že dojde k mocenskému posunu,  Tenkrát to byl ze strany Ruska velmi chytrý a do budoucnosti zaměřený tah a zdaleka ne tak slabý, jak se to často interpretovalo. Tošovský získal podporu řady rychle se rozvíjejících zemí. A to byl to signál, že se nově posílené státy hlásí o svůj díl vlivu na chod globálních institucí a že tyto země nevidí důvod, proč by měly respektovat starou dohodu USA a západní Evropy o rozdělení vlivu v tzv. brettonwoodských institucích.

Naposledy to zafungovalo právě se Strauss-Kahnem a Tošovský byl  "potupně" odstaven Francouzem. Ale tak to vůbec nemusí být nyní! I tento moment se aktuálně - a velmi silně! - promítá do současného dění, nebo spíš nedění, na globálních akciových trzích.

 

Přejete si víc informací? Klikněte!

Už jste navštívili zdarma naše Denní grafy v Klientském servisu? Ne? Klikněte sem!


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688