Tiskové zprávy  |  12.05.2011 11:21:48

Za čistým vzduchem uz nemusíte na hory, můžete ho mít stále doma

Výskyt alergií a respiračních onemocnění v České republice stále stoupá a rizikové je z tohoto pohledu zejména vzrůstající znečištění ovzduší. Polétavý prach a další zplodiny vznikající spalováním dokáží lidské zdraví ovlivnit velmi negativně. Většina z nás řeší problém víkendovými odjezdy z města na venkov či horskou chatu. V západní Evropě už dávno zjistili, a u nás pomalu také, že oázu pohody a čerstvého vzduchu mohou mít i doma a to po celý týden.

 

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu je nejvýznamnějším zdrojem znečištění ovzduší  automobilová doprava (především v Praze), která každým rokem stále narůstá.  Polétavý prach má    na lidské zdraví velmi negativní vliv, protože drobné částečky, které není schopna zachytit nosní sliznice, se usazují v dýchacích cestách. Důsledkem toho stoupá riziko respiračních onemocnění, například podle rozsáhlého výzkumu z roku 1982, zveřejněného v Journal of the Air Control Association, mají děti vystavené polétavému prachu čtyřikrát častěji sníženou funkci plic. Podobně negativní vliv má znečištěné ovzduší i na výskyt astmatu, kardiovaskulárních onemocnění, chronických obstrukčních onemocněních plic a v důsledku toho  i na délku života. Kromě toho mají výfukové plyny velmi negativní vliv na snížení funkce imunitního systému a zvýšení rizika alergií.

 

„Výskyt alergií v České republice stále stoupá; zatímco v roce 1996 trpělo u nás alergií kolem 17 % dětí, v roce 2006 už to bylo téměř dvakrát tolik, kolem 32 %.  Domácí prach sám o sobě je velmi různorodou směsicí drobných částic, hlavní alergizující součástí bývají zbytky roztočů a jejich výkaly, případně alergeny uvolněné z domácích zvířecích mazlíčků, v pylové sezóně potom pylová zrna“,  komentuje situaci MUDr. Ondřej Rybníček, alergolog a imunolog z brněnské fakultní nemocnice.  Právě pylová alergie je přitom podle údajů magazínu Allergy z roku 2007 nejčastějším typem alergie, který se v Evropě vůbec objevuje.

 

Problematikou alergií se zabývají také developerské firmy a bytoví architekti.  Součástí  vybavení moderních nízkoenergetických bytů a pasivních domů, které u nás jako jediná staví společnost JRD s.r.o.,  jsou prachové filtry, které razantním způsobem snižují množství prachu a případně i pylů v domácnosti.

 

Obrovským plusem těchto bytů je neustálý přívod čerstvého vzduchu, který do obytných prostor přivádí automatický větrací systém. V praxi to znamená, že koncentrace oxidu uhličitého (CO2), který způsobuje pocit únavy, ospalosti a je námi vnímán jako „vydýchaný“ vzduch, je snížena na minimum. Automatický větrací systém zajišťuje, že se v zabydleném prostoru cítíme za všech okolností příjemně a odstraní i noční vstávání a vyvětrávání pomocí otevírání okna. O pozitivní zkušenosti s příjemným ovzduším v bytě svědčí slova majitele společnosti JRD,  Jana Řežába, který v jednom z bytů se svou rodinou žije: „ Já sám se vždycky při návratu z dovolené doopravdy těším hlavně na ten ´svůj´ čerstvý vzduch doma.“  „Větrání okny, kolem kterého se stále točí žhavé debaty,  je samozřejmě možné             i v nízkoenergetických či pasivních bytech, stejně jako všude jinde. Sami uživatelé tu potřebu jen jednoduše nemají,“ komentuje problematiku Barbora Kuklová, marketingová ředitelka společnosti JRD.

 

Abychom si dovedli představit, jaké množství CO2 se vyskytuje na obecně známých místech, uvádíme konkrétní čísla z měření v níže uvedených prostorách.  Martin Svobod, výrobní ředitel

JRD s.r.o. a současně odborník na kvalitu vnitřního prostředí, komentuje měření slovy: „Vysoká hladina oxidu uhličitého v uzavřené místnosti je hlavním spouštěčem naší únavy, nepozornosti, nesoustředění, ospalosti. Setkáváme se s tímto jevem každý den - na pracovních poradách,                při vysokoškolských  přednáškách, na konferencích, v čekárnách, fitness centrech, atd.  V našich

bytech díky automatickým systémům větrání, které zajišťují dostatečný přísun čerstvého vzduchu,       k takovým situacím nedochází.  Tím je problém přicházející únavy úplně odstraněn.“

  

Výsledky měření ve vybraných prostorách:

 

Měření množství CO2 ve veřejných prostorech

 

Ráno

Odpoledne

Redakce I.

981

2 154

Redakce II.

866

1 803

Redakce III.

1 020

2 316

Mateřská škola

764

1 348

 

Před lekcí spinningu

Po lekci spinningu

Fitness centrum

785

2 026

 

Před 1. vyuč.hodinou

Po 3. vyuč. hodině

Učebna střední školy

933

2 475

 

Před spaním

Ráno

Ložnice v běžném bytě

845

2 003

 

* Ještě únosná hladina CO2 v místnosti je zhruba 1 500 ppm. Tato i další v minulosti provedená měření ve školách a bytech (Státní zdravotní ústav, Ekowatt, Atrea) ukazují vysokou četnost někdy i dvojnásobného překročení vyhláškou stanovených limitů koncentrace CO2 jak v bytech, tak  ve školách. V bytech dochází k významnému překročení limitů zejména v ložnicích v nočních hodinách, výjimkou nejsou hodnoty přesahující 2 500 ppm. Ve školách k překročení limitů dochází již po krátké době po zahájení vyučování, výjimkou nejsou trojnásobná překročení limitů.

 

JRD s.r.o. loni v Čechách dokončila svůj dvanáctý bytový projekt. Většina bytů má buď své vlastní předzahrádky nebo velké terasy, proto ti, kterým chybí k úplnému pocitu pohody z čerstvého vzduchu zeleň a kus přírody, tady najdou řešení.

 

·         Skvělým příkladem jsou bytové projekty ve Strašnicích:

Vila Augustus (http://jrd.cz/projekty/detail-projektu/5-vila-augustus-strasnice)

Vila pod Altánem (http://jrd.cz/projekty/detail-projektu/9-projekt-vila-pod-altanem-strasnice)



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688