Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  09.05.2011 11:16:21

Stříbro odstartovalo nejhorší výprodej na komoditách za dva roky

Květen začal z pohledu investorů panickými výprodeji napříč celým sektorem.

 

Index CRB má za sebou pátý nejhlubší propad v rámci jednoho dne v historii

Index Reuters Jefferies CRB za týden odepsal 8%. Ztratily naprosto všechny sledované komodity. Energetický index S&P GSCI ztratil za týden dokonce 11%. Byl to týden ve znamení masové likvidace pozic, která bezpochyby snížila spekulativní pozice na přijatelnější úroveň.

 

 

Stříbro zažehlo oheň

Kombinace téměř rekordních krátkých pozic na dolaru a dlouhých pozic v komoditách vytvořila velmi výbušnou směs. A stačila malá jiskra, aby došlo k zážehu. V tomto případě bylo tou jiskrou stříbro.

Stříbro během několika málo seancí dokázalo ztratit svůj hvězdný výkon za dva měsíce krátce poté, co CME zareagovala na bezprecedentní nárůst volatility během několika málo týdnů. CME zvýšila marži pro obchodování futures na stříbro o celkem 84% a investoři tak museli doplnit hotovost nebo pozice opustit. Výsledkem byla nejhorší týdenní ztráta od roku 1975.

 

 

 

Technicky stříbro prolomilo důležité úrovně podpor (viz graf) a investoři, kteří chtějí zůstat v pozicích, se budou muset obrnit trpělivostí, protože propad může ještě pokračovat. Jakmile se trh stabilizuje, CME pravděpodobně sníží marže zpět. Současné marže odpovídají 9% hodnoty kontraktu, na zlatě to jsou 3%.

 

Přestože je trh se stříbrem v rámci celého komoditního trhu poměrně malý, fascinace a pozornost věnovaná stříbru vyústila v to, že kalkulanti naskakovali do růstu, který jak se zdálo, nebude mít konce. Investoři se už začali obávat o udržitelnost obecně vysokých cen, zejména v energetice. Poté, co Evropa i USA vykázaly slabá ekonomická data, začala se tato situace projevovat na poptávce negativně více, než trh čekal. Jakmile na stříbře došlo minulé pondělí k prodeji, spustilo to lavinu prodejů i na ostatních trzích.

 

Zlato zůstává relativně v klidu

Zlato má za sebou vzhledem k masakru na stříbře relativně klidný týden. V poměru jejich cen došlo k prudkému poklesu. V pondělí se 30 uncí stříbra rovnalo jedné unci zlata, ale v pátek to již bylo 44 uncí, nárůst o 47% během jediného týdne. Zájem o diverzifikaci rezerv mimo dolar ze strany rozvíjejících se ekonomik stále trvá. Minulý týden oznámila Mexická centrální banka, že nakoupila 100 tun zlata a připojila se tak k ostatním zemím jako je například Čína, Rusko a Indie. Růstový trend na zlatě je stále neporušený, dokud bude cena nad 1365 USD, krátkodobá podpora je na hodnotě 1440 USD.

 

 

 

K výprodejům se přidalo i zavírání krátkých pozic na dolaru

Vývoj na měnovém trhu začal minulý týden pro euro slibně. Výnos desetiletých německých vládních dluhopisů poprvé za dva roky překonal výnosy těch amerických.  Úrokový diferenciál se od ledna, kdy ECB zvýšila sazby v boji proti inflaci, posunul ve prospěch eura, zatímco extrémně nízké sazby v USA tu ještě nějakou dobu budou. Jakmile ale začal komoditní výprodej, pozornost se soustředila jinam a euro opustilo ve čtvrtek úroveň 1,4750 a dolar posílil.

 

Ropa čelí prodejům stejně jak v květnu 2010

Ropa Brent a WTI má za sebou podobný vývoj jako loni v květnu, kdy také prošla výprodejem. Pozornost se upírá na snižující se poptávku, investoři se obávají také objemu dlouhých pozic které drží money manažeři. Ztráta 21 dolarů během pár dní přesně odpovídá ztrátě 21 dolarů během loňského května. Vzhledem k tomu, že spekulativní dlouhé pozice jsou o cca 150 milionů barelů vyšší než loni, někteří investoři se obávají, že pokles může pokračovat.

 

Silný fundament je nahrazen krátkodobou slabostí

Fundament se od minulého roku výrazně změnil, světová poptávka po přírodních zdrojích ale zůstává stále robustní a to by mělo trhu brzy poskytnou podporu. OPEC znovu potvrdil spokojenost s cenou mezi 90 a 100 dolary a to by mohlo trhu poskytnout půdu pod nohama. Hlavní úroveň podpory na ropě Brent je na 38.2% návratu rally z roku 2011, na 104,55 USD.

 

 

 

 

Obilniny podporuje nepříznivé počasí

Trh s obilninami je pod tlakem, money manažeři zvažují riziko, které plyne z nižší exportní poptávky, která následuje po měsíci výrazného růstu cen. Obavy z nové sklizně by však mohli sektor podpořit navzdory negativnímu vývoji v ostatních sektorech.

 

Američtí farmáři na severu čelí silným dešťům a ti na jihu pro změnu suchu. To vede k pomalejšímu osevu. Následující týdny budou pro výši letošní produkce zásadní a další zpoždění v osevu by mohlo podpoří klesající ceny.

 

 

Více informací naleznete na www.saxobank.cz.

By Ole S. Hansen, Senior Manager

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688