Petr Volrab (Renesance CI)
Akcie ve světě  |  03.08.2001 21:50:30

V závěru týdne přišla korekce

V závěru týdne se akciové trhy ve Spojených státech po třech dnech růstu vydaly níže. Vedle již tradičně nízké aktivity během pátečních seancí se o to zasloužila též zveřejněná zpráva o zaměstnanosti, která zatím nenaznačuje, že by společnosti byly připraveny začít přijímat nové zaměstnance. Po poklesu obou hlavních indexů během dopolední části obchodování seance již nic nového nepřinesla a oba indikátory se po většinu obchodování pohybovaly ve velmi úzkých pásmech.

I přes páteční korekci vyzněl uplynulý týden pro akciové trhy pozitivně, když oba hlavní indexy zaznamenaly přírůstky. Mezi nemnoha ostatními přišla se svými výsledky ve čtvrtek po uzavření oficiálních trhů zábavní společnost Walt Disney (DIS). Její zisk ve třetím účetním čtvrtletí vzrostl o 8,6 %, zatímco tržby se ve stejném období nepatrně snížily na $5,98 mld. z předešlých $6,05 mld. Bez započtení mimořádných položek zisk dosáhl 23 centů na akcii, což byl nárůst oproti 19 centům ve stejném období loňského roku. Výsledky též překonaly konsensuální odhady trhu, které podle agentury First Call činily 21 centů na akcii. Na poklesu tržeb se podepsal nižší prodej reklamy na televizní stanici ABC Television a dalších kabelových televizích a nižší návštěvnost zábavných tematických parků. Představitelé společnosti na tiskové konferenci uvedly, že jsou optimističtí směrem do budoucnosti. Předchozí kroky, jako například propuštění 4.000 zaměstnanců, nebo akvizice televizní stanice Fox Family Worldwide v hodnotě $5,3 mld., povede podle jejich slov k nárůstu ziskovosti v roce 2002.

Míra nezaměstnanosti zůstala v červenci na stejné úrovni jako v červnu. Vyplynulo to z dnes, tedy v pátek, zveřejněné souhrnné zprávy o zaměstnanosti. Nezaměstnanost meziročně v červenci zůstala na 4,5 %, zatímco trhy odhadovaly její nárůst na 4,7 %. Výrobní podniky v tomto období eliminovaly méně pracovních míst, zatímco v sektoru služeb nová místa naopak přibyla. V podnikové sféře přijímaly nové pracovníky například maloobchodní řetězce, což souviselo s otevíráním nových obchodů. Mezi takové patřil mimo jiné Best Buy. Vedle toho přední technologická společnost Cisco Systems (CSCO) uvedla, že propouštění jejích zaměstnanců svým rozsahem již z větší části naplnilo na začátku roku oznámené plány. Podle očekávání Fedu by však nezaměstnanost mohla dále vzrůst až na 5,0 % do konce roku. Připomeňme, že v září a říjnu loňského roku se dostala na své 30leté minimum ve výši 3,9 %. Ze zprávy o zaměstnanosti dále vyplynulo, že v červenci došlo k úbytku pracovních míst mimo zemědělství o 42.000, když v předchozím měsíci se jejich počet snížil 93.000.

Toto zpravodajství pro Vás připravil Renesance Capital Invest
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688