Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  28.04.2011 06:32:06

Roman Koděra: Letos v květnu výprodeje na burze nečekejte


Investoři, kteří naskočili do akciového rychlíku, mají stále dobrou náladu. Hlavní slovo ovšem bude mít Fed a jeho další kroky. Na pražské burze se obnovil zájem investorů o akcie ČEZu, svěží vítr by mohla přinést emise ČSOB. Aktuální pohled na akciové trhy v podání Romana Koděry, ředitele skupiny pro privátní klienty ve společnosti Wood & Company.

Jaká je aktuální nálada na trzích?

Roman Koděra (RK): Investoři jsou na tom v současné chvíli velice dobře. Pokud budeme abstrahovat od různých nešťastných událostí, například zemětřesení v Japonsku, je až překvapivé, jakou rychlostí trhy dorovnaly ztráty a blíží se k novým maximům letošního roku. Investoři, kteří letos nastoupili do akciového rychlíku, jsou spokojení. Další vývoj bude závislý na tom, jak se bude chovat Fed. Osobně bych byl radši, kdyby další vlna kvantitativního uvolňování neproběhla, jelikož si myslím, že volných peněz je v oběhu již příliš mnoho, a to vede mimo jiné k podražení základních komodit, což se promítá do cen potravin.

Jaký předpokládáte vývoj na burzách do léta?

RK: V případě pokračování kvantitativního uvolňování ze strany Fedu se dá předpokládat další růst cen rizikovějších aktiv, tedy i akcií. To by však s sebou přineslo i další zvýšení inflace, zejména v Evropě, kde ECB už na zvýšenou míru inflace nedávno reagovala zvýšením úrokových sazeb. Otázkou tedy bude, jak si ECB poradí se všemi problémy, kterým čelí, týkající se především zadluženosti některých ekonomik.

Problémy se zadlužením se však netýkají jen Evropy. Co Spojené státy?

RK: Amerika na tom není o moc lépe, její dluh převyšuje historická maxima. Ratingové agentury na to reagují zvednutým ukazováčkem. Agentura S&P změnila výhled ratingu pro USA na negativní, což přineslo větší jednodenní výprodej, na druhé straně začátek výsledkové sezóny v Evropě i v Americe překonal tržní očekávání, většina společností vykazuje uspokojivé výsledky, což trhy přivedlo zpět k letošním maximům.

S inflací bojují i rozvíjející se trhy (emerging markets). Jaké jsou jejich vyhlídky pro tento rok? Které z nich budou IN, a které naopak OUT z pohledu investorů?

RK: Z mého pohledu jsou mladé trhy pro investory nadále zajímavé. V případě, že se nezastaví celosvětově ekonomický růst, budou mít tyto země stále neměnné postavení klíčových konzumentů, na druhé straně budou dodávat do vyspělých zemí levnou pracovní sílu. Možná bych trochu vypíchl některé země ze skupiny BRIC. Brazílie a Rusko mají stále určitý potenciál. V Indii jsme přece jen byli svědky vybíraní zisků, právě z důvodu obav z inflace. Čína tento problém vnímá také a zvyšuje úrokové sazby. Spíše bych tedy z této skupiny preferoval Rusko a Brazílii.

Jaký výhled má Roman Koděra např. na akcie ČEZ a NWR, co si myslí o možném vstupu ČSOB na pražskou burzu a věří v burzovní přísloví? Čtěte ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 10:05  Moneta: Čistý zisk za 1Q24 nad odhady, výhled potvrzen Research (Česká spořitelna)
Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688