Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.04.2011 09:18:29

ČEZ: Možný vstup na řecký trh, ceny el. jsou volatilní

Upřesnění společnosti ČEZ:

Ačkoliv zprávu agentury Reuters většina médií přebrala správně, bohužel se již objevují i příspěvky, které informace významově posouvají. Dovolujeme si proto tedy zaslat  následující krátké upřesnění:

ČEZ se zajímá o kritéria nabídky dlouhodobých kontraktů na dodávku elektřiny ze zdrojů společnosti PPC. Řecko jedná již delší dobu s EK o souboru nápravných opatření k otevření svého trhu s elektřinou. Jedním z návrhů opatření oficiálně předložených k veřejné diskusi v rámci šetření EK, byla nabídka dlouhodobých kontraktů na dodávku elektřiny na řeckém trhu. O parametry těchto kontraktů se ČEZ zajímal a rovněž se účastnil veřejné debaty o tom, jak by měly být tyto kontrakty strukturovány, aby napomohly otevření trhu. Bude-li tato forma otevření trhu nakonec přijata, je pravděpodobné, že se ČEZ o některý z těchto kontraktu bude ucházet. V současné době nezvažuje ČEZ jiné formy vstupu na řecký trh.

Eva Nováková
tisková mluvčí 
ČEZ




Ceny elektřiny jsou volatilní a další vývoj bude záležet na rozhodnutí Německa ohledně budoucnosti jaderné energetiky, uvedl mimo jiné obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda na tiskové konferenci. ČEZ využil růstu cen elektřiny k zrychleným prodejům produkce na následující roky. V tomto roce by mohl ČEZ profitovat z intradenních obchodů na spotovém trhu, kde by měl zisk překonat loňskou úroveň 500 mil. . ČEZ podle obchodního ředitele také sleduje možnost vstupu na řecký energetický trh. Jedná se o akvizice aktiv dominantního hráče na trhu, společnosti PPC. Řecký stát vlastní ve společnosti 51,5% podíl, který by se měl do roka snížit na třetinu. Zrychlené předprodeje elektřiny nejsou novou informací. Vzhledem k tomu, že nezazněla žádná konkrétní data, považujeme zprávu za neutrální.

Bohumil Trampota


Prohlášení je reakcí na plán privatizovat řecký (téměř) monopol PPC, nebo nabídnout části jeho výrobní kapacity na základě dlouhodobých kontraktů. PPC vlastní především hnědouhelné elektrárny. Plány na privatizaci PPC jsou ve velmi časném stádiu, proto nečekáme jakýkoli dopad na akcie ČEZu.

P. Bártek


Ředitel obchodování společnosti ČEZ Alan Svoboda připustil, že ČEZ pozoruje situaci v Řecku, kde se schyluje k prodeji části podílu největší místní elektrárenské společnosti PPC, nyní většinově vlastněné státem. Nepřekvapuje nás, že ČEZ stejně jako ostatní velké evropské utility vývoj v Řecku pozorně sleduje, lákavý může být vstup na řecký trh především z pohledu současné ekonomické situace země a tedy i potenciálně nízkých cen aktiv. Na druhou stranu ČEZ v poslední době z regionu jihovýchodní Evropy spíše odchází a rozhodně podle nás nebude patřit k nejagresivnějším soutěžitelům, pokud se tendru zúčastní. Zprávu zatím hodnotíme neutrálně.

Marek Hatlapatka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688