Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  12.04.2011 12:46:34

Situace v jaderné elektrárně v Japonsku se zhoršuje a tlačí riziko v Asii do kouta

Asijskou seanci zahájily zprávy o požáru v jaderné elektrárně Fukušima a úvahy o tom, že stupeň nebezpečí bude možná zvýšen na nejvyšší na mezinárodní stupnici. To zatlačilo riziko do defenzivy a umožnilo americkému dolaru navázat na mírné zisky ze včerejška. Hlavním vítězem se stal JPY díky otočení carry obchodů a CHF, který zase těží ze svého statusu bezpečného přístavu. AUDJPY odepsal v průběhu seance více než 2 % a EURJPY 1,5 %.

Na začátku seance byly zveřejněny tržby BRC Like-for-Like, které v březnu zaznamenaly meziroční pokles o 3,5 % – nejprudší od dubna 2005. Na výdaje domácností tlačí rostoucí inflace a kvůli nejistotě na pracovním trhu se spotřebitelé chovají opatrněji. Hodnota cen domů ve Velké Británii předčila nepatrně očekávání a ukazuje mírné zlepšení oproti říjnovému minimu. Nicméně je hodnota -23 % důkazem toho, že trh s bydlením ve VB stále čelí problémům. GBP oslabovala v souladu s celkovou averzí vůči riziku.

Večerní seance byla pro většinu hlavních měn relativně klidná – po výprodeji z minulého týdne dokázal USD mírně posílit, k čemuž zčásti přispěla opožděná reakce na vývoj amerického rozpočtu a zčásti spekulace o možnosti příměří v Libyi zprostředkovaného Africkou unií. Právě na tuto možnost reagovaly nejvíce ceny ropy, které poklesly až o 4 USD za barel, a zlato, které pokleslo o 10 USD. Zároveň oslabily i komoditní měny – AUDUSD se vrátil pod úroveň 1,05.  Oslaboval i CAD, kde se očekává, že po dnešním zasedání Bank of Canada zůstanou sazby beze změny.

Neobjevila se žádná americká data, která by rozhýbala trhy, a J. Yellenová a W. Dudley z Fedu přišli s tak holubičími řečmi, jak se dalo čekat. Oba se vyjádřili, že na to, aby se měnil aktuální postoj k měnové politice, je příliš brzy, a bagatelizovali vliv rostoucích cen komodit na inflaci s tím, že půjde jen o pomíjivý dopad. Wall Street přinesl smíšené údaje. Přestože po zahájení obchodování společnost Alcoa oznámila zisky za první čtvrtletí, které předčily očekávání, a dala se slyšet, že výhled na zbytek roku 2011 zůstává pozitivní, klesající ceny ropy si vybraly svou daň v energetice. Tržby však zaostaly za očekáváním, což může být pro tuto výsledkovou sezónu za první čtvrtletí typický scénář.

Když se podíváme do Evropy, čekají nás údaje o indexu spotřebitelských cenNěmecka a ze Švédska spolu s britskými cenami domů DCLG, výsledky obchodní bilance a indexem spotřebitelských cen (odhady předpokládají nezměněnou meziroční úroveň +4,4 %, jakkoli silnější údaje indexu výrobních cen z minulého pátku mohou naznačovat tlak směrem vzhůru). Obchodní seanci uzavře německý index ekonomického sentimentu ZEW. V Severní Americe očekáváme vystoupení člena výkonné rady ECB J. Starka a šéfa newyorského Fedu W. Dudleye, dále americký optimismus malých podniků, index ekonomického optimismu IBD/TIPP, výsledky obchodní bilance a kanadské ceny domů, obchodní bilanci a dovozní ceny a v neposlední řadě také výše zmiňované zasedání kanadské centrální banky.

Více informací najdete na www.saxobank.cz.

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688