Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  03.04.2011 12:23:10

TOP 09 splní přání ODS, VV chrání Nečase.


Minulý týden byli hosty diskusního pořadu Partie na tv Prima Karolína Peake, místopředsedkyně Věcí veřejných a Marek Benda, místopředseda Poslaneckého klubu ODS. Dnes se ve studiu sešli Vít Bárta, nekorunovaný předseda Věcí veřejných momentálně usilující o korunovaci - a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, mediálně vnímaný jako pravá ruka dalšího nekorunovaného předsedy. První pohled imputuje dojem inflačního zastoupení koaličních zástupců v pořadu, nicméně kým jiným zaujmout diváky před obrazovkou, když opozice je téměř neviditelná a koalice si dostatečný počet afér vytváří sama.  Je jich tolik, že někteří komentátoři již spekulují o tom, zda nejde o záměrné odvádění pozornosti od nepopulárních reformních kroků. (Přes to všechno již po několika počátečních větách žertem poznamenal Jan Punčochář, že hosté jsou zřejmě špatně pozvaní a k žádnému jiskření nedojde.) Předcházející neděli byl na tapetě Alexandr Vondra, tentokrát si dramaturgie "pro změnu" pokládala otázku zda se vládní politici přestanou o ministru obrany  dohadovat. 

Jestliže zástupce třetí nejsilnější parlamentní strany působí zdánlivě jako ostýchavý mladý muž, tak řada jeho prohlášení této charakteristice odporuje, o jeho ambicích a cílevědomosti pak jistě  pochybuje málokdo. Posledními dvěma vyjmenovanými vlastnostmi zcela jistě více než dostatečně disponuje i jeho dnešní kolega, u něho však o mediální cudnosti nemůže být řeč a na rozdíl od Gazdíka se občas se nevyhne určité nezdrženlivosti až překotnosti. Rozsahem spotřebovaného času také podle očekávání dominoval Bárta. V souvislosti s tím poznamenal řídící diskuse, že si už osvojil schopnost politiků odpovědět na něco jiného, než se ho novinář  ptá. Přestože Gazdík tolik nemluvil, tak se mu povedlo pár kouzelných slovních přesmyček, když např. mluvil o nadřazování osobních antipatií na druhou kolej, nebo když v souvislosti s definováním nároku prohlásill, že Ústava říká, že máte dostat co nejlepší, ale nedefinuje co to je. Okolo ministra obrany se samozřejmě chodilo zblízka, zdálky i  kolem dokola. Zatímco předseda poslaneckého klubu topky jasně prohlásil, že poslanci strany nebudou bránit projednání případu ProMoPro ve Sněmovně (neřekl jednoznačně že poslanci klubu se projednání nezúčastní, avšak připustil to), tak místopředseda dvojvéček se pokoušel o diplomatické vyjádření, kterým ve skutečnosti největšího volebního partnera dehonestoval. Věci veřejné chtějí Nečase udržet na premiérském postu, prý proto, že se obávají vynoření kmotrů z ODS po jeho případném odstranění.  K tomu moderátor ironicky podotkl, že Bárta je vlastně v koalici s Nečasem a ne s ODS. Předpokládaný krok TOP 09 je odůvodňován přáním občanských demokratu, aby koaliční strany neingerovaly do jejích vnitřních záležitostí. 

Pokud jde o zdravotní reformu, tak nedávno vybojované zvýšení platů lékařů dává Bárta do souvislosti s potřebou zásadní účasti ČLK na definici standardu a nadstandardu (v rozporu s názory některých představitelů občanských demokratů). Zdůraznil, že politikům náleží jen vymezení ekonomického rámce. Spíkr se podle plánu ptal i na to, co znamená rozhodnutí Ústavního soudu, který nezrušil výsledek voleb v Praze kvůli jejímu rozdělení do sedmi obvodů. Bárta s tím sice nesouhlasí, ale nechce komentovat, Gazdík byl konkrétnější, má zájem na tom, aby se do budoucna legislativně zamezilo jakékoli "libovůli." V závěru ještě ujistil o pokračování prací na modifikaci rozpočtovém určení daní (přerozdělování daní mezi obcemi). Predikoval definitivní vyřešení do konce roku.


Další informace zde, mimo jiné stručná informace o průběhu Otázek Václava Moravce


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688