Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  21.03.2011 10:32:12

Komodity: Spekulativní výprodej otevřel prostor pro růst

Averze k riziku nadále vládne trhům a obchodníci a investoři mají za sebou jeden z nejtěžších a nejvíce volatilních týdnů za několik měsíců. Všichni se snaží podchytit dění v důsledku zemětřesení v Japonsku a pokračujícím geopolitickém napětí v severním Africe a na Středním Východě.

 

Ke konci týdne se skupina G7 dohodla na společné intervenci proti jenu, poprvé od roku 2000. Japonský jen proti americkému dolaru posílil o 8% a dosáhl nového rekordu. Rada bezpečnosti Spojených národů posvětila Libyi použití síly k ochraně civilistů a Čína ještě přilila olej do ohně zvýšením sazeb o 0,5%.

 

Jak to vše ovlivní trhy v následujících týdnech, to teprve uvidíme. Není ale pochyb o tom, že na začátku minulého týdne došlo k redukci dlouhých pozic na moha komoditách od ropy až po kukuřici. Díky tomu jsou tyto trhy v lepší pozici pro případné reakce na budoucí události.

 

Nejlépe si vedl zemní plyn

Komoditní index DJ-UBS zakončil týden mírně v plusu, tedy v mnohem lepší situaci, než před pár dny, kdy všechny komodity v tabulce níže ztrácely. Nejlépe si vedl zemní plyn díky zvýšené poptávce z Japonska, které hledá náhradu za nukleární elektřinu. Až čtvrtina japonské jaderné kapacity byla poničena zemětřesením a tsunami a země tak musí tento výpad nahradit.

 

 

 

Ceny uhlí rostou

Trh čeká rostoucí japonskou poptávku po uhlí a to se promítá do vyšších cen. A po té, co Německo oznámilo, že neprodlouží životnost jaderných elektráren, rostly ceny future kontraktů na evropské emise CO2. V nejbližší době se tak dá očekávat růst ceny těchto kontraktů s tím, jak elektrárny budou muset kupovat více povolenek, aby pokryly rostoucí emise ze zvýšené poptávky po špinavé elektřině.

 

 

Úroda rýže zničena

Cena tvrdé rýže také nebyla vlivu zemětřesení ušetřena, protože tsunami rozlilo mořskou vodu více než šest mil do vnitrozemí a farmáři tak nebudou moci sklidit úrodu. Když k tomu ještě přičteme obavy z potenciálního rizika kontaminace půdy radiací, cena rýže v důsledku rostla.

 

Měď rostla, platina a paladium klesaly

Měď prudce rostla, investoři se do ní vrátili po 12% korekci, kterou utrpěla minulý měsíc. Páteční zvýšení sazeb v Číně ale opět zvýšilo riziko, že poptávka největšího světového spotřebitele mědi klesne, jak se vláda snaží dostat pod kontrolu půjčky a inflaci.

 

Na opačném konci tabulky se zisky a ztrátami najdeme platinu a paladium. Důvodem je riziko snížení japonské poptávky, protože od předminulého pátku byly zastaveny některé továrny na výrobu aut. Japonsko preferuje benzínové motory a paladium se využívá v katalyzátorech. Proto se propadlo více než platina, která nachází využití v dieslových motorech.

  

Rally na ropě Brent

Energetické trhy se koncem týdne vrátily zpět do formy, pozornost se opět soustředila na nabídkovou stranu díky obavám z vývoje v Libyi a Bahrajnu. Cena ropy Brent přidala téměř 10 dolarů. Začátkem týdne naopak obavy z vývoje poptávky v důsledku zemětřesení přiměly spekulanty likvidovat dlouhé pozice.

 


 

Přestože Kaddafí znovu získal kontrolu nad většinou Libye, nedá se očekávat, že by byly brzy obnoveny dodávky ropy. Zahraniční pracovníci nebudou ochotní se hned tak vrátit zpět a sankce Spojených národů mohou vést k bojkotu libyjské ropy. Mezím pokračují nepokoje v Bahrajnu, kam byli vysláni saúdští vojáci, aby tvrdě zakročili proti protestujícím proti vládě. Vzhledem k tomu, že se vše se odehrává nedaleko největšího ropného pole v Saúdské Arábii, je třeba tomu věnovat pozornost.

 

Volatilita zůstává nadále vysoká a v následujících týdnech bude nejistota ovlivňovat jak stranu nabídky, tak stranu poptávky. Jakákoli předpověď dalšího vývoje je tak obtížná. Dolar opět začal oslabovat a to by v kombinaci se zisky na obchodování s akciemi mohlo vést k růstu ceny komodit.

 

Zlato a stříbro se vrátilo k růstu

Oba kovy se dokázaly po nedávném poklesu vrátit k růstu. Napětí v severní Africe a na Střením východě vyvážilo tendence k redukci rizika díky dění v Japonsku. Odvětví také podporuje rostoucí inflace ve Spojených státech a spotřebitelské ceny vzrostly díky růstu cen energií a potravin o 0,5%.

 

 

 

Zemědělský sektor po výprodejích otočil k růstu

Než se kupující rozhodli do zemědělských komodit vrátit, zažili jsme na pšenici (-33%) a na kukuřici (-18%) dramatický pokles. Data z trhu odkryla významné snížení  dlouhých spekulativních pozic. Díky tomu je trh v pozici, kdy může lépe reagovat na nová fundamentální data.

 

 

V posledních dnech údaje ukazují na růst poptávky po amerických obilovinách, které si předtím prošly poklesem. Další důležitou událostí na tomto trhu bude report, který ukáže plány farmářů na další sezónu. zveřejněn bude posledního března a naznačí budoucí vývoj.
Ole S. Hansen, Senior Manager, Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688