Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.03.2011 09:30:34

ČR - obrat zahraničního obchod v lednu rostl o 25% r/r

Zahraniční obchod - leden 2011

Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky se v lednu meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 28,4 % a dovoz o 30,9 %. Obchodní bilance skončila přebytkem 15,7 mld. , který byl meziročně o 0,4 mld. vyšší.

* * *
Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky se meziměsíčně po sezónním očištění zvýšil vývoz o 5,2 % a dovoz o 6,0 %. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu o 3,4 % a dovozu o 2,7 %.

Meziročně v běžných cenách vzrostl vývoz o 28,4 % (49,5 mld. ) a dovoz o 30,9 % (49,1 mld. ). Výsledky ovlivnila nízká srovnávací základna ledna 2010 (nejnižší měsíční hodnoty vývozu i dovozu v roce 2010). Rychlejší růst dovozu oproti vývozu pokračoval již jedenáctý měsíc. Vlivem posílení CZK vůči EUR rostl zahraniční obchod vyjádřený v EUR rychleji (vývoz o 37,2 % a dovoz o 39,9 %) než v korunách. Kurz CZK k USD zůstal na stejné úrovni jako v lednu 2010, a tím i vývoz a dovoz přepočtený na dolary zaznamenal stejná tempa růstu jako zahraniční obchod v korunách.

Přebytek obchodní bilance 15,7 mld. byl meziročně o 0,4 mld. vyšší. Vzestup aktiva byl zaznamenán u strojů a dopravních prostředků (o 9,9 mld. ), průmyslového spotřebního zboží (o 0,7 mld. ) a surovin (o 0,2 mld. ). Záporné saldo se zmenšilo o 0,3 mld. v obchodě s potravinami a živými zvířaty. Naopak se prohloubil deficit obchodu s minerálními palivy o 4,6 mld. a chemickými výrobky o 4,2 mld. . Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu s polotovary a materiály o 2,0 mld. . Bilance obchodu s nápoji a tabákem zůstala na úrovni ledna 2010 (přebytek 0,1 mld. ).

Vývoz strojů a dopravních prostředků meziročně vzrostl o 30,0 % (28,6 mld. ). Zvýšil se především vývoz silničních vozidel (o 7,3 mld. ), výpočetní techniky (o 6,7 mld. ) a elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 4,7 mld. ). Dovoz strojů a dopravních prostředků meziročně stoupl o 27,8 % (18,7 mld. ). Největší přírůstky zaznamenal dovoz elektrických přístrojů a spotřebičů (o 5,8 mld. ) a výpočetní techniky (o 4,7 mld. ). Dovoz minerálních paliv meziročně vzrostl o 39,3 % (6,3 mld. ), z čehož nejvíce se zvýšil dovoz ropy (o 35,7 % hodnotově a o 10,0 % naturálně) a zemního plynu (o 39,3 % hodnotově a o 1,2 % naturálně).

Obchodní bilance se státy EU vykázala přebytek 58,7 mld. , který byl meziročně o 9,9 mld. vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se meziročně prohloubil o 9,5 mld. na 43,0 mld. . Přebytek vzrostl v obchodě s Německem o 3,1 mld. , Rakouskem o 1,9 mld. , Francií o 1,9 mld. a Slovenskem o 1,1 mld. . Schodek se naopak prohloubil v obchodě s Čínou o 9,9 mld. a Ruskem o 1,1 mld. .

Podle metodiky platební bilance v národním pojetí založeném na koncepci změny vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty vykázala obchodní bilance přebytek 0,6 mld. . Údaje o vývozu a dovozu zboží propočtené s využitím údajů k DPH podle této metodiky jsou uvedené v tabulce 8.

* * *

Podle zdrojů ČSÚ byly získány údaje u odeslání od 95,4 % a přijetí od 95,3 % firem, které měly zpravodajskou povinnost v rámci systému Intrastat. Údaje za firmy, osvobozené od zpravodajské povinnosti v souladu s novelizací vyhlášky č. 201/2005 Sb., a za firmy, které nesplnily zpravodajskou povinnost, byly dopočteny. Dopočtové metody vycházejí z údajů o realizaci obchodu firem v minulém období a údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty.

Údaje v národním pojetí podle metodiky platební bilance a národních účtů jsou měsíčně propočítávány na základě údajů statistiky zahraničního obchodu v kombinaci s údaji z Přiznání k dani z přidané hodnoty. V měsících, kdy ještě nejsou údaje z daňových přiznání k dispozici, jsou extrapolována data z předchozích období. Tato metodika spočívá v úpravě hodnot zbožových operací prováděných nerezidenty o jejich přidanou hodnotu, tj. rozdíl mezi hodnotou nákupu zboží v tuzemsku v případě vývozu nebo prodeje do tuzemska v případě dovozu a hodnotou deklarovanou při přechodu hranic. Zatímco předmětem statistiky zahraničního obchodu v dosud publikovaném mezinárodním pojetí podle nařízení Parlamentu a Rady Evropské unie je pohyb zboží přes hranici, metodika platební bilance zdůrazňuje změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 10:01  Tohle kolo souboje s inflací jsme vyhráli Jan Berka (Roklen24)
Út   9:46  Makro: Smíšený vývoj cen výrobců Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688