Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  08.03.2011 11:04:33

ČSOB Pojišťovna: Aut se krade čím dál méně

Pro motoristy je to nepochybně pozitivní zpráva: počet aut, která zloději v České republice odcizí jejich majitelům, v posledních letech výrazně klesá. U aut, která pojistila ČSOB Pojišťovna, činil loni tento pokles oproti roku 2009 více než 27 procent a v porovnání s rokem 2008 dokonce 45 procent. K nejkradenějším autům patří v absolutních číslech stále vozy značky Škoda, pokud se vezme v úvahu i relativní zastoupení jednotlivých značek  s pojištěním proti krádeži od ČSOB Pojišťovny, pak na předních místech figurují především vozy Alfa Romeo, Audi a BMW.

 

Statistiky ČSOB Pojišťovny tak plně potvrzují trendy, které vyplývají z policejních údajů. Zatímco ve druhé polovině 90. let minulého století se v ČR běžně „ztrácelo“ přes 25 000 dvoustopých motorových vozidel s maximem 29 422 v roce 1997, od roku 2004 lze sledovat zřetelný pokles počtu krádeží aut. V loňském roce jich v České republice bylo již „pouze“ 12 349, což představuje pokles na méně než polovinu stavu před 15 lety.

 

„Ve statistikách se pozitivně odráží stále dokonalejší zabezpečení motorových vozidel proti odcizení, což platí zvláště pro dražší a novější vozy a pro auta, která tvoří součást firemních flotil. Vzhledem k tomu, že úbytek počtu krádeží se začal zřetelně projevovat po roce 2004, kdy Česká republika vstoupila do EU a otevřely se hranice na západ, lze ale také předpokládat, že část kriminality se z Česka přesunula do sousedních států, především do Německa,“ říká Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny. „I přes příznivý trend posledních let je ovšem počet krádeží autČeské republice stále vysoký – například ve velikostně srovnatelném Rakousku jich bylo loni jen 2617. Navíc se objevuje i méně pozitivní trend: nekradou se sice tolik celé vozy, ale přibývá krádeží jednotlivých dílů,“ doplnil Král.

 

Z hlediska četností krádeží jednotlivých značek osobních aut (poměru počtu ukradených a počtu pojištěných aut) byly loni podle statistik ČSOB Pojišťovny nejrizikovější vozy Alfa Romeo, za nimiž se značným odstupem umístily vozy Audi, BMW, Volkswagen a Škoda. Naopak poměrně malý zájem měli zloději o vozy Honda, Fiat, Peugeot, Ford a Toyota (viz graf).

 

 

 

Pozn.: Graf zobrazuje, jaká je na základě statistik ČSOB Pojišťovny za rok 2010 pravděpodobnost, že auto konkrétní značky bude ukradeno. Jde o podíly počtu odcizených aut a počtu aut, pro která si jejich majitele sjednali u ČSOB Pojišťovny havarijní pojištění zahrnující i pojištění proti odcizení

 

Poznámka pro editory:

ČSOB Pojišťovna je univerzální pojišťovna, která nabízí široké spektrum životních i neživotních pojištění občanům, malým a středním podnikatelům i největším korporacím. V současné době spravuje téměř milion pojistných smluv. Měřeno předepsaným pojistným je čtvrtou největší pojišťovnou na domácím trhu. Tři čtvrtiny jejích akcií vlastní belgická pojišťovna KBC Verzekeringen NV z nadnárodní skupiny KBC, 25 % drží Československá obchodní banka.

Zde uvedené informace nejsou určeny ke zveřejňování ani šíření, a to přímo ani nepřímo, ve Spojených státech amerických ani do nich. Tyto materiály nepředstavují žádnou nabídku cenných papírů k prodeji ve Spojených státech a cenné papíry nesmí být ve Spojených státech nabízeny ani prodávány bez registrace nebo výjimky z registrace podle zákona U.S. Securities Act z r. 1933 v platném znění a podle souvisejících pravidel, vyhlášek, pokynů a směrnic. 

 

Petr Milata                                                                                  

tiskový mluvčí                                                                              

ČSOB Pojišťovna                                                                        

                           
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688