Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  07.03.2011 14:34:35

Nakupujte akcie při propadu

DRUHÝ DÍL SERIÁLU NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ

 

Kdy nejlépe koupit a prodat akcie? Odpověď je zdánlivě jednoznačná - kupovat, když jsou akcie levné, a prodávat, když jsou drahé. Poznat, kdy jsou levné a kdy drahé ale jednoznačné vůbec není.  Existuje několik teorií kdy a za jakých okolností akcie koupit a prodat, viz níže.  Která z nich je tá nejvhodnější pro vás? 

 

 

V minulém díle seriálu jsme se věnovaly teorii “kupujte akcie když máte peníze”. Další teorie tvrdí nakupujte při propaduresp. v období ekonomické krize anebo obecného pesimismu. Oba případy jsou dobré příležitosti pro levné nákupy.  K tomu, abyste takový levný nákup uskutečnili je potřebné najít správný “entry point”.

 

NAJDĚTE SPRÁVNÝ ENTRY POINT”

Najít vhodný vstup na trh (tzv. entry point) není jednoduché.  Hlavně, když čekáte než akcie firmy, o kterou máte zájem, padnou. Pravdou je, že před tím, než je koupíte, není nutné čekat než akcie padnou příliš dolů.  Cena dané akcie může být poměrně vysoká, ale když má v blízké budoucnosti potenciál vysokého růstu, vyplatí se investovat ihned (za předpokladu, že jste uskutečnily výzkum o dané firmě a ověřili stanovisko různých analytiků) a prodat jakmile akcie dosáhne vámi očekávané úrovně.

 

V případě, že používáte nástroje technické analýzy, doporučujeme sledovat tvar grafu a trendovou linii akcie, kterou máte v úmyslu koupit.  Když akcie prorazí trendovou linii nebo tvar grafu, vyplatí se ji koupit.  Ujistěte se však, že průraz (breakout) způsobil výrazně větší objem obchodů, než průměrný.  Velký objem zvyšuje jistotu úspěšného obchodu a naopak.

 

Doporučujeme opatrnost s koupí akcií, které vyskočily při průrazu hned příliš vysoko (více než 4-5%), a vy jste nestačili nakoupit v průběhu růstu. Velké skoky v ceně jsou často korigovány.

 

Taky se nesnažte nakoupit na nižších cenách, než opravdu dojde k breakoutu, protože strategie průrazu linií a tvarů grafů by pak ztrácela smysl - obchodovali byste jinou strategii a v tomto případě měli vysokou pravděpodobnost, že za chvíli projede cena hranicí stop-lossu, že vy prodáte a budete mít ztrátu. Při správném průrazu se cena akcie rychle dostane do vyššího pásma.

 

V případě, že používáte tuto techniku, je důležité vědet o falešních průrazích (false breakouts).  O falešný průraz se obvykle jedná, pokud dojde k průrazu grafové formace, ale nenásleduje podstatný nárůst objemu obchodu.  Abyste neutrpěli zbytečné ztráty,  ukončete obchod raději téměř bez zisku a vyčkejte na novou vhodnou příležitost.

 

VYZKOUŠEJTE STOCK SCREENER

K tomu, abyste lépe odhadli, kterým směrem se akcie dané firmy vydají, vyplatí se vyzkoušet pomůcky moderního investora jako například Stock screener.  Saxo Bank nabízí Stock screener přístupný prostřednictvím obchodní platformy SaxoWebTrader nebo SaxoTrader. Pomůcka poskytuje data, analýzy, předpovědi, zprávy a tipy týkající se akcií.

Stock screener umožňuje během pár vteřin prohledat tisíce titulů a vyfiltruje přesně ty akcie, jež odpovídají vaším kritériím.  I v případě, že vaše strategie je nakupujte při poklesu“ základem je vyfiltrovat společnosti se silným potenciálem růstu, tzn. firmy s těmito charakteristikami:

 

  • nízké P/E ratio
  • nízká míra zadlužení
  • vysoká marže
  • vyplácení dividend
  • vysoký růst tržeb
  • dobré vyhlídky daného oboru 

 

Pokud má akcie, kterou chcete koupit, všechny tyto parametry vhodně nastavené a je levná, při poklesu akciových trhů a nízkém P/E by měla klesat minimálně a během několika následujících let by vám mohla přinést slušné zhodnocení.

 

Vaše investiční rozhodnutí a moment, kdy vstoupíte na trh (koupíte) by mělo být podložené názorem expertů a také vaším vlastním výzkumem.

 

Před tím, než začnete obchodovat na reálném trhu také doporučujeme vyzkoušet si obchodování na DEMO verzi obchodních platforem, které jsou zájemcům o investování k dispozici zdarma na 20 dnů.

 

OBJEDNEJTE SI BEZPLATNOU BROŽURU - NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ.  Brožura, publikovaná v březnu, má za cíl usnadnit vám rozhodování při obchodování akcií. 

 

OBJEDNAT

 

 První díl seriálu  Kupujte akcie, kdykoli máte peníze 
Třetí díl                 
Nakupujte levně (value investing) 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688