Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  01.03.2011 13:57:59

Kupujte akcie, kdykoli máte peníze

PRVNÍ DÍL SERIÁLU OBCHODUJTE NA AKCIOVÝCH TRZÍCH JAKO PROFESIONÁL



Kdy nejlépe koupit a prodat akcie? 
 Odpověď je zdanlivě jednoznačná - kupovat, když jsou akcie levné, a prodávat, když jsou drahé.  Poznat, kdy jsou levné a kdy drahé ale jednoznačné vůbec není.   Existuje několik teorií kdy a za jakých okolností akcie koupit a prodat, viz dole.  Která z nich je správná? 

 

Americký ekonom a laureát Nobelovy ceny za ekonomii, Paul Samuelson například tvrdil, že je úplně jedno, kdy akcie koupíte nebo prodáte. Kupujte akcie, kdykoli máte peníze,” tvrdila Samuelsonova teorie publikováná v 50.letech.   

 

Teorie je založena na skutečnosti, že ceny akcií v každém okamžiku odrážejí všechny dostupné informace, takže k růstům či poklesům dochází jen tehdy, jsou-li publikovány nové zprávy.  Nezáleží na tom jestli jsou tyto zprávy podložené fakty.  A protože publikaci takových informací vůbec nelze předpovídat, jsou změny cen akcií úplně nepředvídatelné.

 

I když teorie Kupujte akcie, kdykoli máte peníze” pochází od laureáta Nobelovy ceny za ekonomii, před tím, než nakoupíte akcie, se určitě oplatí pečlivě sledovat dění na trhu a ověřit si jestli firma, do které chcete investovat, je dobrá investice a to nejenom na papíře. 

 

ANALYZUJTE DŮLEŽITÉ PARAMETRY

Analyzujte čím více parametrů (také historických): kvartální výsledky, čistý zisk, tržby, dividendy, zisk EBITDA, objemy prodeje nebo provozní výkonnost. Důležité jsou také grafy, a to nejenom k zjištění pohybů ceny akcie nahorů nebo dolů, ale také k jeho příčině.  Nezapomeňte na hodnocení domácích a zahraničních analytiků.  Ty se často markantně liší. I když rozhodnutí koupit” nebo “prodat” je výhradně na vás, je potřebné pročíst si co nejvíce názorů.  Takýto “výzkumvám umožní udělat informované investiční rozhodnutí v pravý čas.

 

SLEDUJTE INFORMAČNÍ FORA

Informace o firmách již určitě získáváte z reportů od bankovních domů nebo brokerů.  Pro nestranný názor můžete také vyzkoušet informační fora jako například EuroInvestor.  Fora tohoto typu navštěvují investoři z celého světa, takže v případě, že chcete koupit akcie BHP Billiton, kotované na London Stock Exchange, můžete si o této firmě dovědet přímo od investora z Velké Británie.

 

IDENTIFIKUJTE BUBLINY NA TRHU

Při výběru investice je také důležité identifikovat bubliny na trhu; tz sektor nebo trh, který roste příliš dlouho příliš rychle. Každá bublina dřívě nebo poději praskne a proto se nedoporučuje investovat velké částky do firem v sektorech, které rostou příliš rychle, a očekávat velké zisky.  Mnoho laiků přišlo o peníze například v období tzv. dotcom” bubliny.  

 

V současnosti někteří analytici považují za bublinu sociálníte  Facebook (oceněný Goldman Sachs na £50bn) a Twitter (£7.5bn) nebo výrobce internetových her Zynga (£5.6bn).   Názory expertů se však i v tomto případě liší: peníze ve Facebooku má kromě Goldman Sachs a ruské skupiny Digital Sky Technologies například i Microsoft.

 

VYUŽIJTE GRAFY

Vyberte si vhodný sektor a vyčkejte na čitelné formace grafů. Naučte se rozpoznávat grafové formace, sledujte grafy v několika různých časových rozlišeních a vývoj objemu obchodů vůči obvyklému průměru. Zaměřte se na relativní změny v souvislostech s růstem nebo poklesem světových indexů, indexů sektoru a pozorujte chování změn cen a objemu akcie při ohlašování výsledků společnosti. 

 

Široké škály grafů jsou přístupné prostřednictvím obchodních platforem SaxoTrader a SaxoWebTrader.

 

JDĚTE S TRENDEM

Jestliže je na trzích dlouhodobý růstový trend, spekulujte na růst ceny (long pozice) a jestliže je na trzích klesající trend, spekulujte na pokles ceny (short pozice). Nemá smysl jít proti trendu - nevíte, kam až může cena klesnout, žádné dno není dostatečně hluboké.

 

Teorii “nakupujte při poklesu” se budeme věnovat v následujícím dílu seriálu OBCHODUJTE NA  AKCIOVÝCH TRZÍCH JAKO PROFESIONÁL.  

 

OBJEDNEJTE SI BEZPLATNOU BROŽURU - NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ.  Brožura, publikovaná v březnu, má za cíl usnadnit vám rozhodování při obchodování akcií. 

 

OBJEDNAT

 

Druhý díl seriálu  Nakupujte akcie při propadu 
Třetí díl                  
Nakupujte levně (value investing) 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688