Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie v ČR  |  25.02.2011 09:25:16

ERSTE, CETV, NWR - Report ČR z 24.2. + akciový výhled


Ve čtvrtek na domácím trhu byly středem pozornosti především akcie NWR (+0,41 %). Ty nejprve v úvodu na zveřejněné výsledky reagovaly negativně a obchodovaly se nejníže od Vánoc pod hranicí 260 . Nasměrovaly se totiž níže v závislosti na otevření titulu v Londýně, který však je kurzotvorně již dlouhou dobu druhořadý. Odpoledne se tak již nacházely i v zisku, když podporou byla jistě i oznámená „blízká“ dividenda. Na trh se nečekaně dostaly také hlavní výsledky společnosti ČEZ (-0,22 %), když došlo ze strany firmy omylem k jejich zveřejnění. Výsledky sice překonaly dřívější predikci samotné společnosti, avšak za konsensem trhu spíše zaostaly. I přes tyto nečekané zprávy však titul prakticky cenově nereagoval, když investoři se již soustředí především na výhled, který firma vydá až v původně plánovaném pondělním termínu. Třetí emisí, která ještě ve SPAD překonala zobchodovaných 100 mil. , byla KB (+0,14 %), která se vydala výše až v okamžiku odpoledního zlepšení na US futures. Zisky však příliš nakonec stejně neudržela. Podobně dopadla i konkurenční ERSTE (-0,37 %), která dokázala otočit jižní směrování dopoledne, kdy firma oznámila, že v Rakousku letos očekává růst nových úvěrů. Na nejnižší úroveň v tomto roce dále klesla likvidita na akciích TELEFÓNICA O2 (+0,03 %). Díky řadě přímých obchodů je ve SPAD dokonce překonávaly akcie UNIPETROL (-1,13 %), které negativně reagovaly na další problémy v rafinérii v Litvínově. Zřejmě jen jeden investor dopoledne svou větší prodejní objednávkou posunul níže akcie PEGAS (-1,58 %). Vzhledem k předchozímu závěru titulů v USA se níže drželo především CETV (-3,15 %) a KITD (-2,15 %). Ve ztrátách jim konkuroval VIG (-2,52 %), který se tak po 3týdnech navrátil již zpět k hranici 1000 Kč. Nedařilo se ani defenzivním akciím PHILIP MORRIS (-1,73 %), které se tak dostaly již nejníže od konce října. Index PX sice postupně dokázal do odpoledne umazat ztráty, avšak závěrečná aukce jej uvrhla zpět do červených čísel, když si nakonec odepsal -0,3 % na 1238 bodů. Likvidita ve SPAD stagnovala na 1,11 mld. , závěrečná aukce přispěla solidními 88 mil. .           

pátek budou pro domácí trh důležité další hospodářské výsledky, se kterými dle plánu přišla ERSTE. Ta za 4Q vykázala zisk 278,6 mil. EUR vs. oček. 270 mil. EUR, což bylo způsobeno především nižší tvorbou rezerv, které dosáhly jen 442,8 mil. EUR, když došlo i k řadě „rozpuštění“ opravných položek. Zklamáním však byly oproti očekávání příjmy, resp. úrokové výnosy. Za celý rok dosáhl zisk 1015,4 mil. EUR (+12,4 %) a dosáhl tak nejlepšího výsledku od roku 2007. Provozní zisk pak dosáhl rekordních 3987,9 mil. EUR (+5,7 %). Společnost tak navrhuje dividendu ve stejné výši jako loni, tj. 0,65 EUR/akcii, o které bude rozhodovat VH dne 12.5. Trh dokonce očekával vyšší dividendu. Návrh je však v souladu s naším očekáváním, jelikož banka je v oblasti výplaty dividend limitována v souvislosti se státní pomocí, resp. podílovým kapitálem. V této souvislosti banka uvedla, že díky rostoucí výnosnosti bude schopna splatit podílový kapitál bez dalších kapitálových opatření, tj. bez zvýšení kapitálu. Letos očekává na všech svých trzích mírný růst, když celkově má docházet k postupnému snižování rizikových nákladů a zlepšení ziskovosti. Vyšší rizikové náklady však očekává v Maďarsku a Rumunsku. Mj. rozšíření poskytovaných služeb má přispět k dalšímu růstu provozního zisku, naopak bankovní daně v Rakousku (100 mil. EUR) a Maďarsku (35 mil. EUR) však mají uvedenými částkami zatížit samotný čistý zisk. Zdravý banky nicméně potvrzují rostoucí ukazatele kapitálové přiměřenosti. Tier 1 vzrostl meziročně z 9,2 na 10,2 %, Core Tier 1 pak z 8,3 na 9,2 %. Tržní reakce na celkově trochu rozporuplné výsledky může být také „rozporuplná“. Nicméně v následujících týdnech by očekávané další zlepšení ziskovosti mělo pomoci titulu dále výše. V souvislosti se včerejším „kouskem“ společnosti ČEZ se událostí týkající se zveřejnění výsledků bude zaobírat ČNB. Janco Partners snížila včera doporučení pro akcie CETV z „buy“ na „accumulate“ s potvrzeným cílem 22 USD. Domácí Wood&Company potvrdila po výsledcích doporučení „buy“ s cílem 25,50 USD. Ceny ropy se drží stále poměrně vysoko. Asijské trhy jsou spíše výše, stejně tak i US futures. Domácí trh toho v úvodu zřejmě opět moc nepředvede, když likvidita bude nejspíše opět podprůměrná.

Jiří Zendulka                                                                                         

CAPITAL PARTNERS a.s.

Tento report včetně grafu naleznete na www.stockmarket.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

28.02.2011ČEZ, NWR, ERSTE - Report ČR z 25.2. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
24.02.2011NWR, CETV, UNI - Report ČR z 23.2. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
14.12.2010ERSTE, KB - Report ČR z 13.12. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
03.11.2010KB, ERSTE, CETV - Report ČR z 2. 11. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688