Makroekonomika  |  11.02.2011 12:35:09

Kupci s hotovostí oživují realitní trh v USA

Přetrvávající zvýšená opatrnost amerických bank při poskytování nových hypotečních úvěrů a jejich zpřísněné podmínky nahrávají zájemcům o nemovitosti s plnou peněženkou. Pořekadlo "Cash is King" našlo uplatnění i na současném rezidenčním realitním trhu. Aspoň dle analýz realitního portálu Zillow.com.

V loňském roce transakce s hotovostí představovaly více než polovinu všech uskutečněných obchodů v populární oblasti na východním floridském pobřeží Miami-Fort Lauderdale. Přičemž ve čtvrtém čtvrtletí roku 2006 představovaly pouze 13 % obchodů. Ceny nemovitosti v centru Miami loni vzrostly o 15 % (oproti předchozímu roku), dle zdroje Downtown Miami Development Authority.

Procento kupujících platící v hotovosti ve arizonském Phoenixu vyletělo v r.2010 na 42 %, což je více než trojnásobek oproti r. 2008, dle analýz firmy Raymond James.

Kalifornský realitní makléř Henry Schlangen z Pacifik Union International v Napa Halley dokonce odhaduje, že až 95 % jeho loňských transakcí bylo výhradně hotovostních.

A podle Národní asociace realitních kanceláří se na celém území USA loni uskutečnilo 28 % plnohotovostních transakcí, což je dvojnásobek oproti dat z října 2008.

Kupní síla umožňuje "lovcům" s hotovostí tradičně požadovat snížení nabídkové ceny o dalších 5 až 10 procent, oproti zájemcům používajících hypotéku.

Ne všechny hotovostní transakce znamenají, že se dostavilo oživení poptávky ze strany typického retailového zákazníka, tolik důležité pro další pozitivní vývoj amerického realitního trhu. Mnoho kupců s „cash“ jsou totiž zahraniční investoři/spekulanti, další se rekrutují z movitých, již stávajících majitelů, kteří rozšiřují své realitní portfolio, a některé nemovitosti po zabavení bankou nejsou znovu fair oceněny na nové cenové mapě a banky se jich rády zbavují, i za cenu short sale.

Zatím ale není jasné, zda se ceny realit odrazily ode dna definitivně. Dle indexu Case-Shiller ceny bydlení ve 20 městech ukázaly prudký pokles cen až do roku 2009, kdy začal trend směrem vzhůru. Ale v druhé polovině loňského roku začaly ceny opět klesat. A od té doby index Zillow zatím nezaznamenal uptick.

Graf: Trend hotovostních transakcí (v %) v 11 amerických městech v letech 2004 – 2010 (zdroj Zillow.com)


Antonín Žmuran
BH Securities, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688